Nyheter

Per Skogler på Blå Porten

Nyheter • Publicerad 12 juli 2006

Sex tavlor sålda på vernissagen. Per Skoglers utställning på Blå porten i Alby på östra sidan blev en succé från början. Hans utställning pågår från 8 juli till 13 augusti och är huvudattraktionen på galleriet.

Per Skogler, född -44, har haft och deltagit i många utställningar, även tillsammans med andra konstnärer. Men det är svårt att inordna honom i en grupp. Spontant kom jag dock att tänka på Cézannes akvareller när jag såg hans utställning på Blå porten i fredags.

Jag tror inte det finns någon annan målare på Öland som är eller har varit mindre motivskapande i sina landskap. De flesta målar impressionistiskt eller expressionistiskt, ofta igenkännbart. Per Skogler däremot betonar det bärande draget i naturen samtidigt som han upphäver skillnaden mellan det nära och fjärran liggande. Det finns inget luftperspektiv. Allt som sker, sker på bildytan.

Det är också där vi återfinner det som är fundamentalt för landskapet. Bildspråket antyder växter och föremål, riktningar och volymer med minimala medel. Men vi skulle aldrig kunna identifiera dem eller ens platsen, bara känna den doft, den upplevelse det förmedlar.

Hans måleri är, när det är som bäst, ett poetiskt koncept av denna upplevelse. Den finns uttryckt i penselskriften – det gäller att veta när man ska sluta innan den egna viljan tar över. Den är inte justerad, inte efterrättad och talar med en sådan direkthet och omedelbarhet att betraktaren kan uppleva att han eller hon var med vid själva konceptionen.

Några kan vara förtätat skissartade som en haiku, men det finns också andra där Per lämnar det öppet liggande, horisontala landskapet. Då ser han björkarna resa sig högt eller den djupa, ogenomskinliga grönskan i den lilla målningen ”I skogen”. Den lyser med sina opaka penseldrag som en pärla bland de i övrigt lätta anslagen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.