Nyheter

Per Ekström är tillbaka i Segerstad

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2013

Kulturförberedelserna inför Skördefesten är i full gång på Öland. Senast att sjösätta en utställning som skall hänga månaden september ut är J.A.G.S.-museet i Segerstad, där man hälsar ortens son Per Ekström välkommen tillbaka med ett antal målningar.

 

**Solmålaren** har han kommit att kallas. Anders Johansson – och kanske andra före honom – har mer preciserat kallat honom **motljusets målare**. Ekström var också som Anders Nilson konstaterar i sin bok om honom **Ölands förste infödde konstnär**.

Han föddes på malmen i Övra Segerstad år 1844 och dog i Mörbylånga 1935. **Hade jag inte haft Öland, hade jag blivit en dålig målare,** sade han en gång i en intervju. Efter sin långa Frankrikevistelse och återkomsten till Sverige for han varje år till Segerstad. Det var översvämningsmotiven som särskilt fängslade honom, skriver hans son Per G Ekström.

Segerstad har alltså en alldeles särskild plats i Per Ekströms liv och verk. Därför är det mycket passande att hans tavlor nu visas i J.A.G.S.-museet i Segerstad, låt vara i en utställning av det mindre formatet, liten men naggande god enligt konstnären Sven Bertil Svensson, som invigningstalade vid vernissagen i söndags. Och många mötte upp, det var trängsel i lokalen.

ANDERS MARELL

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.