Annons
Nyheter

Passionsdramat i kyrkliga konsten

Nyheter • Publicerad 17 februari 2014

Författaren Lennart Karlsson är docent i konsthistoria, fotograf och medeltidsspecialist vid Statens historiska muséum. Redan för 25 år sedan publicerade han ett stort verk om medeltida smideskonst.

De svenska kyrkorna och muséerna äger en riklig konstskatt. Huvuddelen av denna har en anknytning till passionstiden, det vill säga, tiden från intåget i Jerusalem till och med Kristi himmelsfärd.

Annons

Boktiteln Ecce Homo, se människan, förknippar vi nog mest med en omdiskuterad fotoutställning för några år sedan i Uppsala. Denna bok koncentrerar sig på personen Jesus och hur han har gestaltats under hela medeltiden fram till början av 1500-talet. Boken innehåller 363 fotografier, de flesta i färg. Där det har varit pedagogiskt befogat finns både totalbilder och detaljbilder av samma konstföremål. Rent tekniskt håller boken en mycket hög kvalité. Bilder, tryck, papperskvalité är förstklassigt. Utgivningen har möjliggjorts med tryckningsbidrag från stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur och ytterligare fem kulturstiftelser.

MATS GARME

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons