Annons
Nyheter

Ovanliga rosor i Vickleby

Nyheter • Publicerad 5 juli 2007

VICKLEBY

–Hur enkel är min lilla ros? undrade Arne Quick i en känd slagdänga från sextiotalet. Samma fråga ställdes under tisdagen gång på gång på Capellagården i Vickleby. På plats att svara fanns ett antal rosentusiaster på jakt efter ovanliga varianter av rosor.

Annons

–Målet är att hitta gammaldags rosor som är värda att bevara till nästa generation, säger Dan Isacson från nätverket Kulturrosor Sydost som anordnade rosdagen på Capellagården.

–Rosinventeringen är en del av Projektet för odlad mångfald, som syftar till att bevara våra svenska kulturväxter, säger Dan Isacson.

Tillsammans med sina kollegor i Nätverket Kulturrosor Sydost har Arne Isacson genomgått en särskild utbildning för att lära sig att skilja rosorna åt. Att identifiera exakt vilken rosvariant det är frågan om är nämligen inte alltid så lätt, då en uppsjö av varianter av blomman finns i världen.

–Det finns minst 75 000 olika varianter av rosor och hela tiden försöker odlarna få fram nya varianter som är kommersiellt gångbara.

Nyare varianter av rosor var dock inte av något intresse under rosinventeringen på Capellagården.

–Vi efterfrågar rosor som har en dokumenterad historia om minst 50 år, säger Dan Isacson.

SYN- OCH DOFTINTRYCK

Nyfikna trädgårdsinnehavare både från Öland och fastlandet hade sökt sig till Capellagården för att få sina rosor undersökta av expertisen. Till sitt upplägg var evenemanget inte alls olikt Antikrundan på tv, fast med en botanisk prägel. Tomas Wiebe, boende i Lökenäs, hade med sig en ros som visade vara en American Pillar, som först odlades fram 1902.

–Den växer vid ett gammalt trädgårdsmästarboställe i närheten av där jag bor. Jag har alltid undrat vad den har hetat, säger Tomas Wiebe.

Identifieringen av rosorna skedde genom att syn- och doftintrycken från de medtagna växterna jämfördes med beskrivningar i litteraturen. Ibland krävdes längre diskussioner för att fastslå vilken ros det handlade om, som när Bernt Gustafssons vita ros från trädgården i Degerhamn skulle artbestämmas. Till slut enades man om att det var fråga om en Rosa Alba Maxima.

Annons

–Den kommer ursprungligen från mina morföräldrars trädgård, jag kom hit för att jag var nyfiken på vad det var för sort, säger Bernt Gustafsson.

STORT INTRESSE

Det var andra året som en ”kom och visa-dag“ anordnades på Capellagården och årets upplaga föll mycket väl ut för arrangörerna.

–Det kom oväntat mycket folk, det var knappt så att vi hann med allt på slutet, säger Dan Isacson.

Sammanlagt registrerades under dagen ett femtiotal rosor som bedömdes som intressanta ur ett växtkulturhistoriskt perspektiv, varav ett tiotal inte kunde identifieras på plats. Dessa skall nu följas upp och bland annat studeras närmare på platsen där de växer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons