Nyheter

One night performance Sättra

Nyheter • Publicerad 28 februari 2008

SÄTTRA

Ena dagen i F-huset på det stora universitetet i Växjö, nästa dag mitt i förberedelserna till ett konstevenemang i Sättra på Öland. Det kan synas fordra en viss flexibilitet, men i verkligheten är inte steget så långt. Kreativiteten sitter på båda hållen i högsätet.

Det gäller att sätta mikro- i förhållande till makrokosmos, att sätta de minsta delarna i relation till det hela. Det är också en skillnadens konst, som har lika mycket att göra med att översätta en dikt, bibeln eller koranen till egna språket, mindre med lönsamhet men desto mera med överlevnad.

UNDERBART ÄR KORT

Underbart är kort brukar man säga, men det som händer i Sättra på torsdag kväll är i kortaste laget, en one night show som dock förberetts i mer än en veckas tid. Deltagarna kommer från Cork på Irland där Helle Kvamme har utbildat sig och Kultivator i Dyestad som deltar med Kalle Runesson, Matheu och Malin Lindmark Vrijman samt Morten Espersen som kommer från Danmark. För irländarna är det återbesök affischutställningen i somras och ska uppföljas i Cork när Sättragänget kommer på besök.

The Yellow Box som är centrum för evenemanget syftar på det gula skolhuset där olika installationer visas både innan- och utanför. Funkisvillan, som ligger vid avtagsvägen innan man kommer till mejeriet, är en annan lokal. Temat är att visa samtidskonst i glesbygden där chansen till överlevnad kanske är större än i storstäderna när eller om miljöhotena slår. Men det finns ingen pekpinne eller propaganda i det som det unga gänget visar i form av foton, videos och installationer, snarare en stillsam, ibland humoristisk approach.

ENDAST DENNA KVÄLL

Kalle Runeson som visade serieliknande målningar i Dyestad, ställer ut collage av digitala foton av den ädle vilden som härdas under hårda förhållanden, medan Kevin Flanagan visar det efemära i en flytande existens i en videoslinga av naturbilder med slumpvisa växlingar som fascinerade mig – det är precis så minnet fungerar, utan tydliga relationer. Ett annat av hans projekt är en världskarta (Mapping Humanity) där åskådarna med tippex efter hand suddar ut de platser de kommer ifrån. Här är en vit fläck alltså en känd plats till skillnad från förr då den stod för det okända. Gränsdragning eller upplösning är också temat för Irene Murphy som gjort en naturvideo med en upphittad mätpinne ständigt närvarande men också muterade djurmodeller med beteckningen ”Microcosm” – eller A box with the sound of its un-making. De går alla att tala med och är öppna för samtal inte bara om konst.

I trädgården har Kevin Touhy installerat ett tiotal vindsnurror anslutna till olika ljudboxar, medan Sharon Maccarthy ska täcka den infiltrationsbullen framför huset med is som hon i brist på vinter framställt i frysen. Och över alltihopa vakar Helle i sin inglasade trädkoja medan Morten är i färd med att tillverka klädnypor av trä från en buske på tomten. Pass på. Det händer bara i kväll men följs också av en dundrande fest i mejeriet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.