Nyheter

Öländska tidsresor på export

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

MÖRBYLÅNGA

Skansenskolan är ensam i landet om sina tidsresor, då eleverna beger sig tillbaka i historien för en dag. Nu ska skolorna i Sydafrika få samma undervisning. I två veckor besöker en delegation Kalmar och Öland.

Kalmar läns museum och Skansenskolan har haft ett samarbete i tio år, då elever i olika åldrar fått göra tidsresor. Bland annat till Eketorp och Södra Bruket. Där har de klätt ut sig, uträttat sysslor och talat som man gjorde vid den historiska tidsperioden. Sådan form av undervisning kallas kulturpedagogik, och genom ett sjustegsprogram ska pedagogiken överföras till sydafrikanska skolor. Projektet har redan pågått i två år och undervisningen har genomförts i flera klasser i området Cape Winelands.

– Många av barnen har fått bättre självkänsla i och med att de lärt sig av den lokala historien, säger Helen Ekholm från Kalmar läns museum.

HISTORISKT SAMMANHANG

– Vi lär oss mycket och visar att tidsresor är en fråga om demokrati, säger Garth Morkel, chef för Sydafrikas departement för samhällsutveckling. Han menar att detta undervisningssätt är särskilt viktigt i Sydafrika, som har en lång historia av konflikter och motsättningar.

– Det är väldigt viktigt att vi tidigt börjar lära oss om det historiska sammanhanget, om olikheterna och att vi försonas med vårt förgångna. Men viktigast är nog att jämföra det med nutiden, säger Garth Morkel.

ANDRA CHANS FÖR MÅNGA

Han besöker Sverige tillsammans med Michael Jonas, som leder tidsresearbetet i Sydafrika och Portia Mbude-Mutshewane. Hon arbetar med att starta en folkhögskola i Cape Winelands, vilket också är en annan del av projektsamarbetet med Sverige. Folkhögskolan heter Wolwekloof och beräknas starta i januari 2008. Det är den första i Sydafrika och kommer att betyda en andra chans för många unga som inte tillgodoräknat sig en ordentlig utbildning i grundskolan. Delegationen har besökt Ölands folkhögskola för att få inspiration.

– Vi vill inte ta modellen som finns här utan anpassa den till vårt samhälle. Men jag tycker om tanken att utveckla speciella kunskaper, som musik, säger Portia Mbude-Mutshewane.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.