Nyheter

Öländska på Vårsalongen

Nyheter • Publicerad 24 februari 2010

STOCKHOLM

I december 2009 fick Linda Bergman, född och uppvuxen i Ranstad på norra Öland, meddelande om att hennes bilder blivit uttagna till 2010 års Vårsalong på Liljevalchs i Stockholm. Linda är en av de 131 konstnärer som valts ut bland 2014 sökande.

Liljevalchs konsthall är en del av Stockholms kulturförvaltning. Konsthallen invigdes 1916 och är känd för att vara en av stadens vackraste utställningsmiljöer. Varje år återkommer den jurybedömda och mycket omtalade utställningen ”Vårsalongen”. Den beskrivs som ”Stockholms säkraste och tidigaste vårtecken”.

FYRA VERK

Efter beskedet om att hon blivit uttagen berättar Linda att det var kort om tid för att få i ordning de bilder som valts ut. Hon deltar med fyra kvadratiska fotografier som avbildar ett bakverk med en synnerligen rundad form.

– Jag vet inte om det syns men det är doughnuts (munkar) som jag fotograferat, det är inget speciellt med att det är just doughnuts mer än att jag tycker väldigt mycket om formen på dem, berättar hon. Hennes verk hänger på en väl synlig plats i en stor ljus sal som kallas Skulptursalen. Det är den första salen som besökarna kommer in i och Linda är själv väldigt nöjd med placeringen av sina fotografier. Årets Vårsalong öppnades 29 januari och pågår till och med 28 mars. Besökarna har möjlighet att se 245 verk av 131 olika konstnärer. Om årets Vårsalong säger chefen för Liljevalchs konsthall Mårten Castenfors:

– Det här är en ogarderad, spretig och generös salong. Som besökare kan man nog göra just det som en av våra jurymedlemmar beskriver, nämligen ”vältra sig i konst”.

Förutom de verk som syns på Vårsalongen är Linda aktuell med en utställning på Tensta konsthall som har ett så kallat virtuellt galleri, vilket betyder att det enbart existerar på Internet. Till hösten kommer hon även att ställa ut på ett galleri som heter KG52 i Stockholm. Till den utställningen har hon köpt fågelburar som hon målat och sedan slagit sönder för att slutligen fotografera dem i de olika, spektakulära former de fått efter behandlingen.

– Det handlar om en känsla av instängdhet och att ta sig ur den, menar Linda.

HANTVERK

Som ölänning är det svårt att släppa sitt ursprung och Linda har ett ständigt pågående projekt med fotografier från Öland. När tillfälle bjuds åker hon runt till de platser som fascinerat henne sedan hon var barn och återupptäcker dem genom kameralinsen.

Tekniken Linda använder för denna fotoserie är speciell och kräver lite gammaldags hantverk. Den passar väldigt bra eftersom det ger en känsla av tidlöshet. Ölandsprojektet väcker mycket känslor hos Linda, nostalgi, hemlängtan och en djup kärlek till den fantastiska naturen och det speciella landskapet. Har vi tur får vi kanske se dessa bilder i en utställning någonstans här på Öland i framtiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.