Nyheter

Öländska Liv gör Sveriges (näst) godaste kladdkaka!

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2008

FÄRJESTADEN

Den gångna helgen avgjordes Kladdkake-SM på Chokladfestivalen i Stockholm. En av finalisterna var 21-åriga Liv Stjärnlöf från Färjestaden, vars bidrag till slut kom på en mycket hedrande andraplats.

Aftonbladets Mat & Vin fick in över 200 bidrag, varav sex togs ut till final. Öländska Liv Stjärnlöfs kladdkaka med ananas- och myntaöverdrag(se receptet nedan) var ett av dem.

Det blev dock gävlebon Therese Ågren som tog hem den SMaskiga titeln genom sin kladdkaka med marshmallows och Mariannefluff.

JAN L LINDGREN

LIVS KLADDKAKA

med ananas- och myntaöverdrag

Kladdkakan:

300 g smör

4 ägg

4 dl socker

6 rågade msk kakao

4 rågade msk vaniljsocker

2,5 dl vetemjöl

Överdraget:

Ca 15 skivor ananas (beräknat på burkananas)

300 g vit choklad

Ca 25 stora myntablad

2–3 msk socker

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret och rör samman.

4. Blanda i kakao, vaniljsocker och mjöl i smeten. När den är jämn häll ner i den formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 27 min. Kakan ska vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt kakan kallna.

5. Låt ananasen rinna av mycket väl, gärna på tjocka servetter så att pappret inte fastnar på ananasen. Dekorera sedan kakan med ananasen.

6. Smält den vita chokladen i vattenbad och ringla över ananas­kladdkakan.

7. Stöt myntabladen och sockret i en mortel tills du får ett jämnt grönt socker. När chokladen har kallnat lite strör du sockret över chokladen på kakan. Dekorera gärna med myntablad på toppen. Nu är kakan färdig att servera, men man kan också servera tillsammans med lite vaniljvispgrädde – se nedan.

Vaniljvispgrädde:

Riv ner innehållet ur en vaniljstång i grädden innan du vispar upp den, vispgrädden blir på detta sätt sanslöst god och får en bra kontrast till ananasen och myntan i kladdkakan.

Källa: Aftonbladet Mat & Vin

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.