Annons
Nyheter

Öländska band till ”Amerikat”

Nyheter • Publicerad 17 juli 2007

RUNSTEN

Solen hade hittat till ett lummigt Tornlunden på söndagen och även många besökare som kom för att ta del av den årliga Öland–Amerikadagen. För sjunde året i rad arrangerades Öland-Amerikadagen vid Tornlunden av Runstens Hembygdsförening och Emigrantsinstitutets vänner, som för övrigt tog initiativ för elva år sedan till att fira emigrationen från Öland.

Annons

– De som kommer hit har många minnen kring det här. I regel har de inte själva varit emigranter men har släktingar eller vänner, säger Karl-Eric Jacobsson, ordförande i Hembygdsföreningen.

Karl-Eric Jacobsson hälsade alla välkomna genom att läsa en dikt om Runsten som han själv skrivit, sedan lämnade han över ordet till Ulf Beijbom, ordförande i Emigrantinstitutets vänner, som berättade lite om historien kring utvandringen på slutet av 1800-talet. Landshövding Sven Lindgren höll tal, där han bland annat tog upp skilnaderna mellan att emigrera nu och då.

– Det är står skillnad hur det var då och hur det är nu. Idag är restiden 10 timmar i bekvämt flyg, på 1800-talet tog resan 10 veckor och man visste inte ens om man skulle komma fram.

Över 25 000 människor utvandrade från Öland och landskapet blev ett av Sveriges intensivaste emigrationslandskap. 8 000 av dem återvände sedan hem.

MODERN EMIGRANT

Landshövdingen pratade även om utbytet mellan Sverige och Amerika och vad emigrationen betytt och även betyder för de båda idag. En som valde att flytta över Atlanten till New York för fem år sedan är Maria Cuono, sommarölänning i Borgholm, som var en av besökarna. Hon träffade kärleken i och med en semesterresa till New York för åtta år sedan. Idag bor hon där tillsammans med sin 2-åriga dotter och man.

– Det är inte så många gånger om årets man firar emigrationen och när det väl finns något sånt här vill man gå. Jag vill att min dotter ska få båda identiteterna och veta att det finns ett band mellan Sverige och USA.

Jonas Wechsler var representant från Amerikanska ambassaden i Stockholm. Han berättade bland annat att det är 10 000 amerikaner som idag är folkbokförda i Sverige.

– Det är svårt att se Amerika utan inflytandet från Sverige, sa han och gav olika exempel från Charles Lindberg, som är känd för den första flygningen över Atlanten, 1927, till dagens svenska hockeystjärnor.

LÖNEGÅRD BERÄTTADE

Annons

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och kommunfullmäktiges ordförande, Anita Lönegård fanns också på plats. Lönegård berättade om kommunens arbete och upplevelser med vänorten Rockford i Illinois och uppmuntrade andra till att besöka vänner och släktingar i Amerika. Och en som rest över till ”Amerikat” för att finna historien bakom sina emigrerade släktingar är Carl Werner Petterson från Åseda. Han delgav publiken sina äventyr och upptäckter i landet långt borta.

Mellan talen underhölls publiken av folkmusiktoner från Lasse och Solvig Svensson på fiol och cittra, som bland annat spelade dansmelodier från 1600-talet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons