Nyheter

Öländsk lyrikeftermiddag

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012

KALMAR

Det är tolv år sedan Smålands Författarsällskap senast gästade Kalmar, och då blev evenemanget fadäsmässigt inställt. I lördags återkom man för att fira sällskapets 50-årsjubileum. En öländsk och tre kalmar-öländska poeter skulle läsa dikter.

Bortsett från att en av de inbjudna poeterna, tillika medlem i sällskapet, Lennart Sjögren, Haget, insjuknat, klaffade denna gång allting. Den lilla föreläsningssalen i Kalmar Stadsbibliotek var sprängfylld av åhörare, spända på att få höra de övriga inbjudna medlemmarna i sällskapet, Nina Södergren, Peter Hultsberg och Anders Johansson, läsa ur sina verk.

Alla de nämnda poeterna är representerade i författarsällskapets nyutgivna diktsamling ”Lyrik i Småland”, en jubileumsskrift och samtidigt sällskapets femtonde utgivna bok.

Att få in landskapet Öland som en del av Småland kräver en viss förklaringsskicklighet. Men genom att inkludera alla tre ”Smålandslänen” får även ölänningar och några västgötar plats som ”hederssmålänningar”. TV:s Smålandsnytt har ju klarat av samma semantiska konststycke, nämligen att inkludera Öland i Småland.

Initiativtagaren till Smålands Författarsällskap var Ulla Olin, finlandssvensk lyriker, verksam i Nässjö (och kollega och nära vän till uröländskan Marie-Louise Sallnäs kan tilläggas). Hon och en författare till finns postumt med i den nya diktsamlingen, övriga finns fortfarande bland oss. Diakonen Gunilla Bokor, Vetlanda, inramade diktläsningen genom att sjunga några av Ulla Olins tonsatta dikter

SKRATT OCH APPLÅDER

Diktläsningen inleddes med att Nina Södergren läste några av Lennart Sjögrens dikter, enligt dennes önskan valda ur hans senaste samling, ”Den stora munnen”.

Peter Hultsberg är Västervikspojken som blev präst i Föra/Alböke på Öland och sedan gymnasielärare i Kalmar. Han läste en längre dikt baserad på pojkens minnesbilder från uppväxten i Västervik.

Anders Johansson, känd författare och fotograf, avslöjade att han utkommer med en ny diktsamling i mars nästa år, Han läste en dikt om den tragiska samling nycklar som många av oss lämnar efter oss i mängder och som de efterlevande inte vet vilka lås de öppnar. Ur sin kommande samling läste han om ”Den vita båten”, Blenda från Öland, hittad i Småland.

Nina Södergren må vara äldst i den närvarande kretsen av poeter, men hon var i sina dikter den som mest fanns i nutiden, en människa i naturen under årstidernas skiften. Medan de yngre herrarna gärna blickade bakåt och in i det egna jaget, vände sig Nina Södergren direkt till den ”högt ärade tranan”, namnet på hennes i dagarna utkomna nya (och retrospektiva) diktsamling – låt vara att hon även åkallade ”Selma i svart sidensjal som bodde ensam med Jesus” i det nu övergivna Dröstorp på Öland.

Hennes och diktarläsningens avslutande ”Fågelskådarblues” framkallade skratt och applåder, ett kanske ovanligt men positivt slut på en givande lyrisk stund med fyra mycket läsvärda poeter.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.