Nyheter

Öländsk litteratur prisades

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

ÖLAND

Svenska Deckarakademins debutantpris gick i år till Johan Theorin för romanen ”Skumtimmen” och Sveriges Radios Lyrikpris tilldelades Birgitta Trotzig.

Författaren Birgitta Trotzig delar sin tid mellan Lund och Ekelunda på mellersta Öland. Hon föddes 1929 och har givit ut ett drygt femtontal böcker. ”Ur de älskandes liv” var debuten 1951. Andra välkända titlar är ”Bilder”, ”Sjukdomen”, ”Anima”, ”I kejsarens tid” och ”Dykungens dotter”. Trotzig har alltid arbetat i olika former av prosa, prosalyrik och lyrik. Sedan 1993 sitter hon i Svenska Akademien.

”SUGGESTIVT OCH DRAMATISKT”

Johan Theorins ”Skumtimmen” (Wahlström & Widstrand) fick Svenska Deckarakademins debutantpris med motiveringen: ”En suggestiv kriminalberättelse i en dramatiskt skildrad miljö”. Miljön är som bekant Öland, närmare bestämt trakten kring Djupvik. ”Skumtimmen” handlar om en ung pojkes försvinnande och sökandet efter sanningen om vad som hänt honom flera år senare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.