Nyheter

Öländsk kockelev finalist

Nyheter • Publicerad 28 februari 2008

BORGHOLM

Nu är det dags att kora Sveriges nya kocktalang. Västerbottensost delar årligen ut ett stipendium till den vassaste kockeleven från Sveriges restauranggymnasier. Tre finalister är utsedda och vinnaren ska koras på Restaurangakademien i Stockholm. Karin Brauer, elev på Ölands Gymnasium, är en av finalisterna.

Med Västerbottensoststipendiet vill Norrmejerier höja nivån på kvaliteten och kunskapen kring modern matlagning och samtidigt lyfta unga talanger. Det är nionde året i rad som stipendiet delas ut till en avgångselev på ett av Sveriges hotell- och restauranggymnasier.

”SKA TRÄNA SÅ MYCKET DET GÅR”

Tävlingsuppgiften går ut på att skapa en rätt med Västerbottensost som andas modernitet och medvetenhet, och priset får inte överstiga 20 kronor per person. Tre personer har valts ut för att tillaga sitt tävlingsbidrag inför en mycket namnkunnig jury, ledd av Fredrik Eriksson (mångfaldigt belönad krögare, numera på Långbro Värdshus).

– Det ska bli väldigt kul att tävla och få laga mat under press inför några av Sveriges bästa kockar. Nu ska jag träna så mycket det bara går och försöka utveckla smakerna i min rätt ännu mer, säger Karin Brauer.

De tre finalisterna tävlar om en gastronomisk rundtur på några av Stockholms stjärnkrogar. Programmet består av utbildning på fyra olika ställen med start i Stockholm på Restaurangakademien, Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson som lärare samt hos Mattias Dahlgren på hans prisade krog med samma namn.

STEKT SIDFLÄSK MED KRISPIG SVÅL

Sedan bär det av till Burträsk där Västerbottensost kom till av ett misstag. Det är här och bara här Västerbottensost får sin speciella smak och karaktär. Andrapris är en veckas praktik på Restaurangakademien samt ett studiebesök hos Mattias Dahlgren. Tredjepris är en fördjupningsvecka på Restaurangakademien.

Karin Brauer, Halltorps Gästgiveri, Ölands gymnasium ska tävla med följande rätt: Stekt sidfläsk med krispig svål. Västerbottensgnocchi med färska örter samt balsamikokta smålökar och en blomkålscréme toppad med hasselnötter.

Finalen går av stapeln den 9 april på Restaurangakademien i Stockholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.