Annons
Nyheter

Öländsk designer med bokylla i internationell tävling

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

KALMAR

I den italienska designtävlingen Premio Vico Magistretti International Design Competition deltar designers från över hundra länder. Av 5 500 inskickade bidrag har 100 valts ut för att göra upp om slutsegern. Ett av dem är en bokhylla designad av Färjestadssonen Johan Malmquist.

Annons

Bokhyllan gjorde Johan Malmquist som examensarbete på Designprogrammet vid Högskolan i Kalmar. Hyllans okonventionella utformning har tidigare väckt uppmärksamhet på bland annat möbelmässan i Stockholm.

– Det är tänkt att vara en blandning mellan en bokhylla och en skulptur, säger Johan Malmquist.

Bokhyllan är döpt till Billys brother, som en ironisk referens till IKEA:s välkända bokhylla Billy. Förutom att den lutar ut från väggen lutar även hyllplanen, vilket trots att det låter lite lustigt faktiskt har sina poänger.

– För böcker är hyllan perfekt eftersom lutningen gör att man inte behöver några bokstöd. Däremot är det ju inte aktuellt att ställa prydnadssaker i hyllan, säger Johan Malmquist.

I september står det klart vem som vinner tävlingen. Det vinnande bidraget kommer bland annat att ställas ut i Milano och Miami.

– Tävlingen är en jättechans för vårt företag att få uppmärksamhet, säger Johan Malmquist.

DESIGNBYRÅ

Sedan ett knappt år tillbaka driver Johan Malmquist tillsammans med två kollegor designbyrån ADDinnovation (förkortat Addi) i Kalmar.

– Bokhyllan är mest tänkt att vara ett formexperiment. Annars handlar vårt arbete mycket om att ta fram enkla och funktionella produkter som är lätta att massproducera, säger Johan Malmquist.

För närvarande arbetar företaget med att ta fram en klädhängare, ett bord och en golvfläkt att ställa ut på möbelmässan i Stockholm i februari. Förutom produktutveckling ägnar de sig även åt att ta fram grafiska profiler åt företag, i form av bland annat logotyper, reklamutskick, annonsmaterial och hemsidor.

Annons

– Allt fler företag vill ha en helhetslösning för hur de vill synas utåt, där kommer vi in i bilden, säger Johan Malmquist.

LJUSPROJEKT

Designbranschen är en tuff bransch att slå sig fram inom. Hittills har dock tiden som egenföretagare fallit mycket väl ut för Johan Malmquist och hans kollegor. Under det första året har mycket tid ägnats åt att knyta kontakter med näringsliv, kommuner och myndigheter.

– Vi arbetar ganska brett eftersom vi är nya i branschen. Tanken är väl att vi ska specialisera oss så småningom, säger Johan Malmquist.

Ett av de områden som företaget slagit sig fram inom är ljusdesign. Efter att ha deltagit i belysningsprojektet i Runsten under Ljusåret 2005 hörde Vägverket av sig för att få hjälp med ljussättningen av några småländska rastplatser. Nyligen har företaget också tagit fram en plan för ljussättningen av Viktoriaskolan i Borgholm.

– Tanken är att skolgården skall vara en inbjudande plats även när det är mörkt. Dessutom vill vi framhålla skolan som en lekfull och kreativ miljö, säger Johan Malmquist.

Just nu arbetar Johan Malmquist och hans kollegor med deras största projekt hittills, att ljussätta den nya Kalmarstadsdelen Östra Vimpeltorpet, som är det mest omfattande bostadsprojektet i Kalmar sedan Lindsdal anlades.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons