Nyheter

”Ölandsfärjor” möttes i Afrika

Nyheter • Publicerad 26 april 2008

AFRIKA

– Läste en artikel om Byxelkrok i Ölandsbladet från den 25 mars. Såg där en bild på en färja som hette Gotlänningen som var på väg in i hamn. Kom då att tänka på en bild som jag har i mitt album från tiden med gamla Solön (eller Ile De Carabane 2 som den hette då) i västafrikansk kustfart.

Det skriver ”båtologen” Anders Andersson i Färjestaden, son till skutskepparen Augustinus Anderson i Sandvik, som har en unik bild i sina samlingar.

Bilden är tagen i Dakars hamn -92 och till vänster ligger gamla m/s Solön som sänktes utanför Dakar efter brand ombord -93-94. I mitten Le Joola som sjönk 2002 efter att den kantrat i hårt väder, och till höger M/S Langelandsbelt, systerfartyg till Gotlänningen som gått i trafik mellan Klintehamn och Oskarshamn. Även det fartyget sjönk den någon gång 1995 ca, vid en kaj i Bissaus hamn. Brustet kylrör och öppna bottenkranar var anledningen.

– Men ändå två gamla båtar som synts på böljan utanför Byxelkrok och som sedan träffades nere i Afrika, säger Anders Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.