Nyheter

Öland har huvudrollen i Skumtimmen

Nyheter • Publicerad 13 september 2012

LÖTTORP

Under onsdagen drog inspelningarna av filmen Skumtimmen igång på allvar. Med inspelningsplatser förlagda över hela ön kommer inspelningsteamet synas på många håll de närmsta veckorna. Utöver Lena Endre och Tord Peterson spelar Öland en avgörande roll i filmen.

– Vi är väldigt glada över att vara här. Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och efter att ha läst boken blev jag övertygad. Det är oerhört roligt att få komma till Öland och filmatisera denna fantastiska bok, utbrast producenten Sören Staermose på halvdanska när delar av inspelningsteamet mötte pressen i tisdags.

ÖLÄNDSKA BILAR

Att Öland på sommaren inte är samma sak som Öland på hösten och vintern är de flesta medvetna om. Men trots tappra försök är det svårt att få sommarölänningarna att stanna kvar under hösten och vintern. Den gråa sällsamheten som kan infinna sig under årets mörka månader på ön må vara förhatlig för turismnäringen. Men för en deckarförfattare är det en veritabel guldgruva och miljöerna i Johan Theorins böcker dryper av ödesmättad höststämning och vinterkall ensamhet. Ansvarig för att återskapa denna stämning på film är Skumtimmens scenograf Bengt Fröderberg.

– Jag tror mycket på Öland som inspelningsplats. Det har spelats in ett par filmer här tidigare men ön är inte alls lika sönderfilmad som miljöerna i Ystadstrakterna på grund av Wallander-filmerna. Även Gotland och uppe i norr är väldigt filmat. Här är det lite mer wild west.

Då filmen innehåller scener från fyra olika decennier, 60-, 70-, 80- och 90-tal, har han fått leta vitt och brett efter rätt rekvisita.

– Vi har hyrt en del saker, en del har vi hittat på loppis och en del har vi lånat från ölänningar. När vi sett något intressant i ett fönster har vi knackat på.

Den breda kontakt med ölänningarna detta har inneburit har fått filmteamet att förstå hur stora Theorins böcker är på ön.

– Vi har vid ett par tillfällen hittat hus som vi velat använda och då knackat på. Alla vi träffat har läst boken och frågar direkt vilket scen vi ska filma där. Många har även haft åsikter om att de själva inte sett scenen framför sig på det viset, säger han och skrattar.

Även många av bilarna som kommer synas i filmen har lånats av öbor.

– Vi har letat efter rätt bilar som passar till de olika karaktärerna. Vi har sett att många ölänningar har spännande bilar och när vi sett någon vi tyckt om har vi skrivit ner registreringsnumret och ringt upp dem.

Regissör för filmen är Daniel Alfredsson, känd för bland annat Millenium-filmerna, och han hoppas nu att sensommaren snabbt tar slut.

– Det får gärna vara sommar veckan ut. Men på lördag vill jag ha frost, det vore perfekt. Men vi har självfallet planerat för det här och börjar med att filma interiörer och filmar utomhus i oktober. Då hoppas vi på höst.

TOMAS LÖWEMO

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.