Nyheter

Ögonblicksbilder blir historia

Nyheter • Publicerad 28 november 2007

LÅNGLÖT

En bild säger mer än tusen ord. Men då gäller det också att det fortfarande finns folk som kommer ihåg att berätta om bilderna.

– I somras gick det bort en äldre gammal kvinna med mycket visdom. Vi sa att ska man sätta igång så ska man nog göra det nu, säger Birger Ohlson om planerna på en ny sockenbok i Långlöt baserad på gamla fotografier.

Birger Ohlson ingår i redaktionskommittén för den planerade boken tillsammans med Gullan Ohlson, Karl-Gunnar Larsson, Anders Svensson och Gösta Jansson. En bok är i vart fall målet.

– Men blir det för dyrt så får vi lägga fotografierna på cd-skivor för att på så sätt bevara dem för eftervärlden, säger Birger Ohlson.

I söndags var det samling i Hemgården för en genomgång och uppdatering av arbetet.

SVÅRAST BLIR ATT SÅLLA

Efterlysningen av gamla bilder från bygden har gett resultat.

– Det svåra blir nog snarast att sålla bland bilderna, tror Birger Ohlson, som till vardags arbetar vid Kalmar läns museum.

Långlöts Hembygdsförening står bakom den nyplanerade boken, liksom den mer traditionella sockenboken från 1970. För att få in foton har redaktionskommittén tagit hjälp av utsedda byombud i Långlöts åtta byar. Byombuden är också de som gör det första detektivarbetet när det gäller att identifiera människor och platser.

BRÄNDERNA I HAGBY 1958

I särskilt svåra fall kopplas verkliga experter in, som gamle brandchefen Bror Nilsson, vilken passerat 80-årsgränsen. Jösses vilka berättelser den karlen sitter inne med. Bara ta bränderna i Hagby 1958, till exempel. På bara ett par minuter kan Bror Nilsson berätta om hur den misstänkte mordbrännaren Göran Johansson höll på att dränkas i gödselbrunnen av några bybor och hur Bror Nilsson själv var den som med friskluftmask fick gå upp på andra våningen i Göran Johanssons brinnande villa.

– Den branden hade han startat själv, tror Bror och berättar om hur branden troligtvis startat med hjälp av ett stearinljus under en säng.

IDENTIFIERING VIA ”NÄTET”

Bilderna som redaktionskommittén hittills kommit över är av förvånansvärt god kvalitet. Gösta Jansson och Birger Ohlson står för inscanningen av bilderna. På Långlöts webbportalgår det att följa arbetet. Där publiceras också bilder där till och med experter som Bror Nilsson gått bet på och som därför väntar på identifiering.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.