Nyheter

Nya utställningar på Ottenby Magasin

Nyheter • Publicerad 19 juni 2012

Ottenby Konstmagasin, som grundades 1993 av Britt Wiström fick 2006 ett arkitekturpris ”för en förvandling av en genuin och robust magasinsbyggnad till en konsthall”.

Ottenby Kungsgård, som var den största, är den enda återstående av de fem kungsgårdarna – Horn, Borgholm, Norra Gärdslösa, Rälla, Ottenby – som Gustav Vasa lät anlägga på Öland på 1500-talet. Kungsgårdarna som då upprättades skulle fungera som uppehållsorter för de kungliga och andra befattningshavarna men användes även i jordbruket för avels- och utbildningsändamål.

INVESTERINGAR

När makarna Wiström tog över 1987, var jordbruket ganska nedgånget. De investeradeunder de första femton åren 20 miljoner kronor i upprustning varav Domänverket (senare Statens Fastighetsverk som numera är bolagiserat) bidrog med ca 8 miljoner.

Resultatet är imponerande och kan jämföras med de stora renoveringar4na som har gjorts av slotten och herresäten i Danmark, skrev jag e n 14/6 2011 när Statens Fastighetsverk (STV) invigde den historiska utställningen ”Kungens skafferi” för att visualisera vilken höjdpunkt kungsgården nu har nått under de nuvarande brukarnas, Hans och Britt Wiströms, ledning.

UPPSKATTAT BESÖKSMÅL

I HUI:s undersökningar visar sig Ottenby kungsgård fortfarande vara ett av de mest uppskattade besökmålen i regionen vilket också bekräftas vid mitt senaste besök hos Britt Wiström som gav mig en förhandsvisning av den kommande sommarutställningen. Hon är ansvarig för utställningen men deltar också själv med, delvis figurativa, målningar, som visar åter en ny fas i hennes utveckling med ett mera personligt engagemang.

Hennes verk är kombinerade med tjurar, golvljusstakar och luskronor av konstsmeden Lars Larsson från Örsjö samt konstglas av Bodil Magnusson.

UPPVUXEN VID GRAVFÄLT

Bodil som är född och uppvuxen på en gård som ligger vid Seby gravfält på Södra Öland har återvänt dit, hon bor och har nu sin ateljé där. Den senaste tiden har hon jobbat med gjutning i sandform där hon undersöker och gestaltar dels sitt eget men också vårt kollektiva ursprung. Det sker i en ständig dialog mellan då och nu, mellan myt och verklighet, och mellan dig och mig som hon säger. En serie som hon kallar ”Höga tankar” och visade i fjol på Galleri Monica Strandberg i Kalmar är inspirerad av resor till Anchor Wat i Kambodja och till Egypten.

Hon har under sina 25 år som konstnär haft många separatutställningar, bland annat på Ekebyhovs slott, Ekerö som även en annan Ölandskonstnär, Leif-Robert Eriksson, som visas på Galleri Svalan, nyligen har återvänt från.

På övervåningen har Britt Wiström återanvänt Fredrik Wretmans stora vatteninstallation från 2010, som hon hade köpt för 50 000 kronor.

Tolv ton väger vattnet i gummibassängen på golvet som bildar med sina speglingar av taket bakgrunden till de små fiskarna som där har sin värld.

SEVÄRT SILVER

Ottenby Galleri & silversmedja är ytterligare sevärdheter. Silversmeden

Karlheinz Sauer har visserligen nyligen köpt sig ett eget hus i Mörbylånga med verkstad och permanent utställningslokal men behåller sin verkstad för guld- och silversmide i Kungsgården under sommaren. På övervåningen i Karlheinz Sauers galleri – man får vara försiktig när man går upp och ner, men det lönar sig sannerligen, visas i år måleri av Stefan Mås Persson och bronsskulpturer av

Jonas Högstedt.

ERICH SCHWANDT

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.