Annons
Nyheter

Ny säsong med Camerata Nordica

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2013

KALMAR

Camerata Nordicas program för det nya spelåret bjuder både på celebra gäster och intressant musik. Första turnén presenterar världspremiären för Benjamin Brittens Elegy for strings, en premiär som dessutom äger rum på berömda festivalen Proms i London. Turnén innefattar också Tallinn, Kalmar, Oskarshamn, Inderøy i Norge, Östersund samt Stockholm.

Annons

Konsertmästaren i London Symphony Orchestra, Gordan Nikolic, leder cameraterna i oktober och är solist i Haydns violinkonsert i C-dur. Det blir mer musik av 100-årsjubilaren Britten och av Wilhelm Friedemann Bach, son till Johann Sebastian.

Terje Tønnesen återkommer i november och är solist i Beethovens violinkonsert, i sitt eget arrangemang av musiken för stråkorkester. Vi hör också Bartóks första stråkkvartett, spelad av en kvartett ur orkestern.

I januari möter vi estniska flöjtisten Oksana Sinkova, som är solist i Carl Philipp Emanuel Bachs flöjtkonsert i a-moll. Mer estniskt blir det i februari då orkestern leds av Mihkel Kerem,  vanligen stämledare i andrafiolstämman. Han lyfter bl a fram två estniska kompositörer: Jaan Rääts och Eduard Oja.

Spelåret avslutas med den mycket uppmärksammade och hyllade franske violinisten Gilles Apap, som av Yehudi Menuhin har beskrivits som ”A true violinist for the 21st century”. På programmet står Mozarts Divertimento i D-dur, Debussys Six épigraphes antiques och Allan Petterssons första violinkonsert. En spännande upplevelse utlovas!

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons