Annons
Nyheter

Ny konsthall med ny inriktning

Nyheter • Publicerad 3 juni 2011

LÖTTORP

En ny konsthall i Sandby, nära Färgladan, strax norr om rondellen i Löttorp invigs den 4 juni. Enligt de båda ägarna, Ingrid Y Andersson och Peter Edrén, visas ett annorlunda projekt om en värld som saknar motstycke i vår tid.

Annons

KIOFLOW Konsthall är en annorlunda upplevelse på alla plan. Utställningen är installerad i en gammal ombyggd verkstadslokal som fått ett innehåll mycket långt från verklighetens realiteter. Det handlar om Atlantis, en sagoö känd i den antika världens mytologi. Antikens folk saknade många kunskaper om jordens och universums uppbyggnad. Filosofen Platon (427-347 f. Kr.) tänkte tankar om Atlantis efter studier av gamla egyptiska källor. Enligt sägnen sjönk Atlantis i havet och har alltid varit målet för generationer, drömmen om landet utan krig, soldater, vapen och ondska.

Det hörde till forna tiders allmänbildning att man kände till denna sagoö. De nya ägarna till verkstadslokalen i Sandby öppnar ett meditativt centrum, KIOFLOW konsthall för meditativ kontakt med det gamla Atlantis, genom Ingrid Y Andersson och Peter Edrén skapat, i en fantastisk historia. De har märkt ut det geografiska läget för öarna. Enligt paret Andersson-Edrén handlar det om fem öar någonstans i närheten av Ekvatorn, där den sägenomsusade kulturen. Ingrid Y Andersson och Peter Edrén talar om att meditativt utforska det geografiska läget för fem öar som har utgjort Atlantis med egna kulturer. Allt detta existerar i deras telepatiska sinnevärld: Om folket som levde för tusentals år sedan och som återuppstått genom meditativa upplevelser.

AFFÄRSDRIVANDE

AB KIOFLOW är ett affärsdrivande företag som marknadsför sin konst och tankar kring den urgamla berättelsen om Atlantis. Företaget startade 2009. Utställningen har en permanent del med målningar som inte flyttas, men de går ändå att köpa som kopior, liksom smycken och symboler för den komplicerade kultur som de sägenomsusade folken på de fem Atlantiska öarna ägnade sig åt, allt enligt Ingrid Andersson och Peter Edrén.

Vi frågar om man funnit arkeologiska fynd, och om det finns bevis, dokument om Atlantis existens.

Svaret är att detta är vad Ingrid Andersson och Peter Edrén ”genom en lång meditativ arbetsprocess lyckats komma fram till”. Det atlantiska folket kom som vandrande nomader till Atlantis där de slog sig ner och stannade till öarna försvann i havet. Några bevis för deras existens existerar alltså inte!

AB KIOFLOW har också en alternativ verksamhet, som ska ge glädje, kreativitet och förnyelse. Där ingår föredrag, matlagningskurser, kurser i pilgrimsvandring, djurkommunikation, healing, experimentellt skapande, telepatisk skriftställarkurs, ljussättande relationskurs, med mera.

ETT LUGNARE LIV

Peter Edrén har arbetat som distriktsläkare i Stockholm. Efter avslutat yrkesliv ville han och Ingrid Y Andersson, som bland annat arbetat som konstnär och lärare vid Ölands folkhögskola, lämna storstaden för ett lugnare liv nära naturen. Båda två kände att det var här de ville bo och flyttlasset kom fram förra sommaren.

De har också arbetat tillsamman med sitt konstprojekt som omfattar måleri, grafik, skulptur, smycken och skrivande.

Annons

- Vi har mött ett vänligt intresse för vår verksamhet, säger de och tycker att det ska bli spännande att möta den öländska publiken.

Nästa år planerar KIOFLOW Konsthall att bjuda in två kvinnliga konstnärer, Ulla Jerndahl och Cecilia Ahlström som visar målningar, då har Ingrid Andersson en ny utställning.

Två böcker har paret Andersson-Edrén skrivit om sitt Atlantis och Det vandrande folket, böckerna innehåller förklaringar till hur de tänkt och ur vilka ”brunnar” de öst sitt vetande.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons