Annons
Nyheter

Ny bok om ädelsmeden Karlheinz Sauer

Nyheter • Publicerad 13 juni 2011

I boken Karlheinz Sauer, ädelsmed - ett liv som konstnär och hantverkare visas silversmeden Karlheinz Sauers utveckling till konstnären och formgivaren som idag levererar sina smycken och silverkannor till det kungliga hovet.

Fotografierna av Gudrun Thielemann visar inte bara 25 av Karlheinz Sauers eleganta mästerstycken utan också smycken och andra objekt som silversmeden tillverkade under sitt 50-åriga konstnärskap. Fotografen har också dokumenterat miljön och arbetet i verkstaden på Ottenby kungsgård.

Annons

Texten av Kristian Hedlund beskriver Karlheinz Sauers levnadsfaser, från utbildningen i Goldschmiedeschule i hemstaden Pforzheim, Tyskland, till idag, då han på sommaren driver ett galleri på Ottenby kungsgård med kungaparet bland sina hundratals kunder.

Efter boken ”Stephan Lundh and Högby fyr – a story about yearning” är den här boken om Karlheinz Sauers konstnärskap

den andra bokproduktionen av det av Gudrun Thielemann grundade företaget Alvarhus Media i Vickleby .

Boken presenterades på Ottenby kungsgård i samband med vernissagen den 2 juni.

ETT LIV SOM KONSTNÄR

Guld- och silversmeden Karlheinz Sauer är född 1943 i Pforzheim i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland, som sedan mitten av 1700-talet är centrum för landets ur- och smyckesindustri. Han kom till Sverige 1976 där han etablerade en egen verkstad i Västerås och var med när gruppen Argentum bildades i Stockholm i september -76.

Gruppen som bestod av tio av våra främsta silversmeder med namn som Gunnar Cyrén, Martin Öhman och Sigurd Persson, beskrivs av Kristian Hedlund som ”en sorts ädelsmedernas landslag”.

Karlheinz Sauer är sedan 2007 bosatt och verksam i Södra Åby, Skåne, men återkommer under sommarsäsongen halvårsvis till sin verkstad på Öland, där han har återupptagit det tunga arbetet med corpusarbeten från 70- och 80-talet vid sidan av de enkla men gediget hantverksmässigt utförda, eleganta smycken där silver och guld kombineras smakfullt med öländskt skiffer, stål och med andra material.

Boken kan köpas under sommaren på Karlheinz Sauers galleri på Ottenby kungsgård.

ERICH SCHWANDTNY BOK

Annons

Karlheinz Sauer, ädelsmed

Foto och form: Gudrun Thielemann

Text: Kristian Hedlund

Tryck: Lenanders Grafiska AB

Alvarhus Media 2011

62 sidor

ISBN 978-91-633-8560-5

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons