Annons
Nyheter

Ny bok: Öland – en vinterresa

Nyheter • Publicerad 6 november 2007

RECENSION

Först ett tillrättaläggande. Två författare som fick boken före mig, tyckte den var för tunn. Jag håller inte med om det. Den är en pausbok, okej. Men så upplever många Öland. Det ”är inte bara en närvaro i ett landskap under olika årstider”, det är också: ”drömmen om att kunna hejda sig i steget” – ”sjunka ner i ett tillstånd som bäst kan beskrivas som varandet.”

Annons

Det är en anspråkslös, musikalisk bok, med Sjostakovitj i bilradion och alltid Stan Getz i bakgrunden, en road-movie som efteråt fick sin titel av Franz Schuberts sångcykel Eine Winterreise. Den byggde, som så ofta hos Schubert, på texter av Wilhelm Müller (1794-1827) som var poet och översättare. Han deltog i resningen mot Napoleon och bidrog till grekernas frihetskamp mot det turkiska oket. Det är ingen stor poesi men har en friskhet som duger som reningsbad. I Thomas Nydahls Vinterresa är det hans hustru Astrids svartvita fotografier som texterna följer, eller kanske tvärtom.

Hur ska man bedöma en sådan bok? Är den typisk för Nydahl så att den kan stå för hans verk? Han hade kunnat välja en annan koppling, som Heinrich Heines Deutschland– ein Wintermärchen (En vintersaga, på svensk vers av Hjalmar Söderberg). Det hade också stämt med hans övriga livsverk. Men Öland, i Nydahls fall den södra delen av ön, är inte ett centrum, mera ett andningshål, ett refugium i världen. Det blev klart för mig när jag lånade hans andra böcker. Det visade sig att han skrivit ett fyrtiotal sedan debuten 1970. Det är diktsamlingar och romaner, med tiden mer fördjupade prosatexter från hans vandringar i världen, med samtal, intervjuer och essäer, där Politisk geografi, förord av Susanne Brøgger, ger en kritisk genomlysning av världen efter den 11 september.

UTGÅNGSPUNKT FÖR BERIKANDE VYER

Thomas Nordahl föddes i Malmö 1952 och är numera bosatt i Kristianstad. Han är autodidakt, har en bakgrund i vänstern som fabriksarbetare på Nordsjö färg och kulturjournalist. Han har varit redaktör för Studiekamraten och grundade dess efterföljare Ariel på 1990-talet. Han har gjort resor till Birmingham, Tel Aviv, Lissabon (han är en framstående fado-kännare), till Prag och Tirana. I Skrivandets portar, som han gav ut i fjol, har han med bandspelare som verktyg fört litterära samtal med tio kvinnliga författare, som Agneta Pleijel, Agneta Klingspor, Anne-Marie Berglund, Pia Tafdrup med flera.

Den som jag tycker bäst om – de finns alla på biblioteket i Borgholm – är Den tysta zonen. I den skriver han, i likhet med Octavio Paz, om ensamheten och utanförskapet. Den är en vass uppgörelse med det förflutna, där han inte utesluter sig själv, som man så ofta gör i Sverige. Det vill säga att uppgörelsen är riktad inåt, inte mot andra.

För den som på vintern vill se ut över världen kan alltså En vinterresa bli utgångspunkten för många berikande vyer i dessa texter där Thomas Nydahl granskar den Nya Sköna Värld som vi lever i. Han har också tilldelats en rad litterära stipendier och priser under åren, bland annat från Samfundet De Nio, Svenska Akademien och Prins Wilhelms fond. Hans hustru Astrid Nydahl är nu verksam som präst vid Högskolan i Kristianstad, medan sonen Mikael Nydahl är författare och samarbetar f.n. med Annika Bäckström i ett översättningsprojekt som ska ges ut om två års tid.

ERICH SCHWANDT

Öland – en vintersagaAstrid Nydahl (bild), Thomas Nydahl (text). Förlag: Peter Bjuhr Ord & Bild, 2007. 56 sidor. ISBN: 978-91-976104-9-0

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons