Annons
Nyheter

Nu kan han snart tuta i tuban

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2009

Två kvinnor bestämde att han skulle spela cello. Han hade inte så mycket att säga till om som ung grabb. Snart ska han tuta i tuban på Kalmar teater. Nu ligger han i hårdträning på tuba.

Ove Lindqvist, från Skogsby, spelar på Soppscenen på Kalmar Teater tillsammans med sina musicerande kamrater i ”Familjens projektledare säger upp sig“. Ove Lindqvist är en riktig speleman men också lärare i bild på Jenny Nyströmskolan.

Annons

Blåsorkestern Kalenderpojkarna med Jan Botö, Thomas Hertzman, Ove Lindqvist och från Byteatern, Martin Ellborg samspelar med en dramatiserad läsning som ska framföras av Kattis Ellborg. Stycket grundar sig på en bok av Gunilla Bergensten med samma namn.

Så nu har Ove fått ge järnet på att träna tuba. Det är så han fungerar. Hans huvudinstrument är cello. Men han började som så många andra som ung att spela piano tills hans pianolärarinna och moder bestämde att han skulle spela cello också. Så då var det bara att göra det.

Det är ett konstnärligt hem han bjuder in till där han bor i Skogsby sedan 1989. Tavlor, en del som han själv målat, trummor och dragspel på krokar i taket. Musiken har alltid varit hans glädje och han sjunger i Månkören. Bild är hans jobb på dagtid, som anställd i nästan två decennier på Novaskolan.

Vägen till Skogsby gick från jobb i Stockholm, uppväxten i Västerås, via Mortorp söder om Kalmar där han och sambon Git Cederqvist bodde i kollektiv.

Men när förskolejobbet i Gårdby dök upp för Gits del passade det bra att bo i Skogsby. han spelar fiol och älskar folkmusiken med dess gehör.

– Folkmusiken gav mig en musikalisk nytändning där man kan börja med enkla melodier där det ganska snabbt låter bra när man spelar tillsammans med andra. Och så är det till att spela med Astrids, Olandband, kammarorkestern i Kalmar och sjunga med Månören.

Mycket musik blir det. Allra helst tillsammans med andra och det gör honom så glad.

– Dessa tillfällen ger en euforisk tillvaro, en samvaro med andra människor samtidigt. Musik är en unik kommunikation i stunden, ja bara just då, sen är det slut, borta. När jag målar är jag själv och det kan aldrig ge samma känsla av eufori.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons