Nyheter

Nostalgiskt på VIDA Museum

Nyheter • Publicerad 28 mars 2014

VIDA Museum och Konsthalls våruppvaknande sker i år i nostalgins tecken. I Konsthallen görs en resumé över tidigare utställningar med verk av dryga dussinet kvalitetskonstnärer under rubriken ”Nostalgi”. Och i Museibutiken visas verk av den i oktober 2013 avlidna skulptören och keramikern Hertha Hillfon.

Hertha Hillfon blev 92 år gammal och var ännu vid 90 års ålder i full verksamhet och arbetade i och kring sin ateljé 10-12 timmar per dag, ”strök omkring med slokhatt och svarta kläder, kikande nyfiket i ugnen, strösslade med sina tankeord”, för att citera Petter Eklund i Dagens Nyheter.

Hon har kallats en av den svenska konstens fixstjärnor, banbrytande genom att vidga acceptansen för friare skulpturala former och egensinniga objektval. Hennes bredd var monumental med en produktion som spände från ”textilier i lera”, vardagsföremål i terrakotta, skålar och åter skålar, över byster, masker och kolteckningar till otaliga offentliga utsmyckningar. Astrid Lindgrenstatyn i brons i entrén till Astrid Lindgrens barnsjukhus är bara ett av dessa verk.

ANDERS MARELL

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.