Nyheter

Nordman vandrar in på Harrys

Nyheter • Publicerad 24 november 2007

BORGHOLM

I kväll lördag spelar Nordman på scenen på Harrys i Borgholm. Gruppen slog igenom med dunder och brak i mitten av 1990-talet med låtarna ”Förlist” och ”Vandraren”.

Killarna möttes i en studio i början av 1990-talet. Håkan Hemlin var sångare i ett hårdrocksband och Mats Wester hade under några år experimenterat med att blanda folkmusik och pop och sökte en sångare. Sonet Grammofon kontrakterade killarna som nu kallade sig Nordman och resten är historia.

TRE GÅNGER PLATINA

Första singeln ”Förlist” släpptes i februari 1994 och albumet ”Nordman” i april samma år. Redan efter en månad hade albumet sålt guld (50 000 exemplar). Nästa singel ”Vandraren” blev en dunderhit och albumet passerade gränsen för platina (100 000 exemplar). Innan årets slut hade man sålt tre gånger platina. Nästa album ”Ingenmansland” släpptes i november 1995 och var då förhandsbeställd i 100 000 exemplar. Killarna drog ut på turné igen, först en stor ishallsturné under vintern och sedan en sommarturné som bestod av festivalspelningar.

EN SJU ÅR LÅNG PAUS

Tredje plattan ”Här och nu” släpptes i november 1997 och var även den förhandsbeställd i 100 000 exemplar. I januari 1998 tog Nordman en ”generalpaus” och det skulle ta sju år innan Håkan och Mats träffades igen. Sommaren 2004 bestämde killarna sig för att satsa ihop som Nordman igen och det första officiella framträdandet var i Melodifestivalen 2005 med låten ”Ödet var min väg”. Nya albumet ”Allt eller ingenting” släpptes i april och under sommaren turnerade Nordman runt om i Sverige. För en månad sedan släpptes singeln ”Du behöver” .

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.