Nyheter

”Nobelfestligt” på Rälla-skolan

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

RÄLLA

I veckan anordnades Nobelmiddag för Rällaskolans elever, något som nu nästan börjar bli till en tradition eftersom det var andra året i rad.

Rektor Anders Johnsson hälsade festklädda lärare och elever välkomna till en trevlig Nobelmiddag. Borden var uppställda som ett E med vita dukar, guldtextade placeringskort med glitter, mässingsljusstakar, guldgirlanger, guldkulor och murgröna som bordsdekoration. Det var sexorna som hade stått för dukningen, där till och med servetterna var brutna runt glasen.

VETT OCH ETIKETT

Fyrorna hade fått lite undervisning i vett och etikett, medan femmor och sexor redan visste hur det går till på finare middagar där artigt uppförande råder: Inga armbågar på borden och bra bordsskick med både gaffel och kniv. Årskurs 5 hade fått i uppgift att laga förrätten, vilken bestod av en toast med skinka och ost upplagt tillsammans med lite grönsallad på en assiett.

– Får vi bara det här? Jag är hungrig och blir inte mätt, hördes en ängslig röst bland de cirka 50 uppklädda gästerna.

Rektor Anders Johnsson kunde lugna med att det blev fler rätter. Och snart serverades även varmrätten, vilken doftade gott av vitlök. Det var tunt skuren vitlöksdoftande kotlettrad med pommes chateau och tjock vitlökssås.

NOBELTÄVLINGAR

Sedan några veckor har eleverna deltagit i Nobeltävlingar. Ett nutidskryss, matematik-, teknik- samt novelltävling. I tekniktävlingen skulle eleverna, individuellt eller i grupp om högst två stycken, uppfinna någon användbar pryl av återvinningsmaterial. Kalle Strömgren, dagen till ära klädd i vit fluga och kavaj, går i årskurs 4 så det var hans första Nobelfest.

– Det är spännande. Jag och Fredrik har gjort en spargris av en tvättmedelskartong, lim och ett smörpaket i tekniktävlingen.

Elias Agmell i årskurs 5 trodde inte han skulle vinna något pris.

– Min novell är för dålig. Den handlar om en varg, som blir ihjälskjuten, berättade han.

”VIKTIGAST HA KUL”

Bredvid Elias satt femman Rebecka Rastad. Hon trodde inte heller att hennes novell skulle bli prisbelönt.

– Min berättelse handlar om ensamstående mamma som blir arbetslös och dottern får en kille, talade Rebecka om.

Mellan varmrätten och desserten var det dags för prisutdelning.

– Viktigast är att ha kul, inte att vinna. Men alla är vinnare för alla har gjort ett bra jobb med Nobelfesttemat.

En från varje årskurs var nominerad i de olika klasserna nutidsorientering, teknik, litteratur samt matematik (se pristagarna nedan).

FOXTROT OCH VALS

Efter prisutdelning var det dags för chokladpudding och vispgrädde till dessert. Det var eleverna i årskurs 4 som lagat den. Nobelmiddagen avslutades, som sig bör, med dans i sporthallen, inför vilket eleverna hade övat in foxtrot och vals på idrottstimmarna.

KARIN ELMERSSON

Pristagarna vid Rälla skolas Nobelfestligheter

Matematik: Ellen Haavikko, årskurs 4.

Nutidsorientering: Elias Agmell, årskurs 5.

Litteratur: Malin Blomdin, årskurs 6.

Teknik: Jelina Granholm och Ronja Strömgren, årskurs 6

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.