Nyheter

Närproducerad julmarknad i Triberga

Nyheter • Publicerad 9 november 2009

– Det har kommit massor av folk på Skördefesten så vi ville hitta på något mer för att förlänga säsongen, säger Robert Petersson.

Tillsammans med sambon Betina Huber anordnar han en julmarknad på Gammelgården första helgen i december.

– Folk säger att det är tråkigt med julmarknader som haft samma utställare i tjugo år. Därför ville jag ta dit folk som inte har suttit på alla marknader tidigare.

Upp emot 20 personer ska delta med hemlagad mat och hantverk. Ungefär hälften av utställarna är ölänningar, från norr till söder. Ölands plantskola binder och säljer julkransar på plats. Från Borgholm kommer Irene Willestein med sina keramiktomtar, Stubbens produkter i Löttorp säljer rökt kanin och Nils Erik Johansson i Kastlösa deltar med sin träslöjd. Sören Nilsson i Triberga kommer med ekologiska grönsaker och Roberts egen farmor Elisabeth Petersson lagar kroppkakor.

– Det ska inte vara några köpevaror, bara lokalproducerat och lokaltillverkat på en julmarknad, säger Robert Petersson.

Han och Betina Huber är själva konstnärer och ställer som väntat ut egen konst och egna smycken.

– Och så hemkokar vi vår egen glögg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.