Nyheter

Musikhögtid med anrik orgel

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2008

SANDBY

En riktig musikfest hölls i Sandby kyrka på söndagskvällen. Kyrkorgeln fyllde 60 år och kyrkosångare dekorerades med förtjänstnålar, medaljer och plaketter.

Alf Ohlsson var dräng i prästgården i Sandby när orgeln i Sandby kyrka byggdes 1948. Som musikintresserad ung grabb kunde han inte hålla sig ifrån bygget och var många gånger och hälsade på medan bygget pågick. Det berättade han på söndagskvällen i samband med att han gav en innehållsrik orgelhistorik för de närvarande.

Alf Ohlsson utbildade sig senare till organist som privatelev och tog sin examen i Växjö. 1971 tillträdde han sedan tjänsten som kantor och körledare i Sandby kyrka och orgeln som byggdes i hans ungdom blev då arbetsredskapet framför andra. I den tjänsten stannade han kvar i 23 år och vid högtiden i Sandby fick han motta Sveriges kyrkosångsförbunds dirigentmedalj.

– Det är min första utmärkelse under alla år, det känns högtidligt, säger Alf Ohlsson samtidigt som han berättar att han var den tredje organisten i Sandby kyrka från 1876 då den första orgeln byggdes.

STOR ORGEL I LITEN SOCKEN

– Att jag skulle bli organist på den orgel som jag sett byggas som dräng i prästgården, det kunde jag väl aldrig tro, säger Alf Ohlsson som avslutning på sin orgelhistorik.

För kvällen var Greta Lundqvist från Kalmar gästorganist och hon använde många av orgelns 17 stämmor i inledningsstycket ”Basse de Trompette”, där man riktigt hörde hur trumpeterna ljöd genom de många orgelpiporna. Kvällen avslutades med stycket ”Festspel” som även det utnyttjade stora delar av orgelns kapacitet.

– När orgeln byggdes ansågs den vara stor med sina många stämmor, berättade Alf Ohlsson. Och det kunde ske i en socken med bara 300 invånare.

Den nuvarande orgeln med sammanlagt 1 100 pipor har som stomme den orgel som byggdes 1876, och bygget kostade drygt 16 000 kronor. I slutet av april 1948 fanns biskop Yngve Brilioth på plats för att förrätta invigningsceremonin.

Högtiden i Sandby kyrka innehöll också utdelning av flera förtjänsttecken till körmedlemmar, så kallade Musica Sacra. Sveries kyrkosångarförbund har delat ut sådana sedan 1946 och de ges till körsångare och dirigenter.

LÅNGVARIG SÅNGARGÄRNING

För att få förtjänsttecknet skall man ha varit aktiv medlem i en kör under minst 20 år. Gunnel Olsson var en av flera som blev dekorerade och hon är den som har längst erfarenhet av körsång. Hon har sjungit i kör i 55 år och fick därför ta emot en plakett. Nuvarande kantor och körledaren är Tommy Sköldheimer och han berättar att körens sammanlagda sångarggärning är 532 år, vilket imponerar då kören består av femtontalet deltagare.

Kören bidrog till musikfesten med flera stycken, bland annat som inledning Alta Trinita Beata, en hymn från 1400-talet, Lova Gud från Himmelen av W A Mozart, Gloria, sjung till vår Gud av D H Nuss samt Höj jubel till Herren av J S Bach.

– Det är en riktigt fin kammarkör som finns här i Sandby och som Tommy Sköldheimer leder, säger Greta Lundqvist berömmande efter att ha ackompanjerat på orgel till de olika sångerna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.