Nyheter

Museum blir kvar

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010

Jan Andersson och hans Per Ekström museum blir kvar ännu ett år i Kalmars gamla konstmuseum, det gyllengula trevåningshuset i Slottsallén som en gång i tiden inrymde ett bibliotek.

Och det är klart att han är nöjd över placeringen mitt i det nydöpta kvarteret, granne med slottet, som numera heter Kulturkvarteret. Äntligen börjar människorna hitta hit igen, till konstmuseet där Per Ekström har en stadig utställning liksom många andra kända regionala konstnärer. Det finns människor som är konstintresserade som kommer både en och två och tre gånger på en termin för att slå sig till ro i den nedre salen där Ekström samsas med Arthur Percy, Kreuger, Oscar Hullgren, Helge Johansson och Ester Almqvist bland andra.

– Nu är vi inne på att lyfta fram glömda kvinnor och inleder en utställning med Gudrun Åhlberg i nästa vecka, en kvinnlig imaginist.

Jan Andersson gläds över att både skolor, konstföreningar och konstklubbar har börjat droppa in i en allt snabbare takt. Men än så länge är museet till stora delar driven av en ideell ambition att ge människor tavlor, så där som det var förr på museum, där tillfälliga exponeringar blandas med gamla samlingar och allt får plats. Gamla konstmuseet är på 900 kvadratmeter och väggarna pryds av tavlor. På första våningen klassikerna och just nu en tillfällig utställning med Henri Sert som avslutas imorgon söndag. På andra våningen visas det en uppskattad utställning med svensk popkonst.

Det har nu gått ett år sedan museet öppnades och verksamheten växer sakta men säkert. Peter Glebe, byggherre i Kalmar, köpte hela kvarteret och ska göra om stora delar av byggnaderna till bostäder.

Själv hade Jan Andersson gärna köpt loss museet för egen del men fick nobben av kommunen när det begav sig eftersom man ville sälja hela kvarteret med alla byggnader på ett bräde.

– Ja, och det känns ju lite synd. Men nu är vi så glada att vi åtminstone får vara kvar ännu ett år med kontrakt fram till oktober nästa år, säger Jan Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.