Nyheter

Mörbylångas biograf räddad

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2012

MÖRBYLÅNGA

Svenska filminstitutet har beviljat 200 000 kronor till Mörbylånga kommun, för inköp av digital biografutrustning till Bio Aulan.

– Det här betyder att det kommer att finnas en biograf. Det har handlat om att vinna eller försvinna, säger Heléne Lunde, ordförande i Mörbylångas biografförening.

Vid årsskiftet har SF installerat digital utrustning på alla sina biografer runt om i landet.

– Då hade det inte varit någon efterfrågan på analoga rullar och vi hade inte kunnat visa fler filmer, säger Heléne Lunde.

Men det behöver hon inte bekymra sig för längre. I tisdags stod det klart att Mörbylånga kommun får det bidrag som de sökt av Svenska filminstitutet.

– Lycka, säger kultur- och fritidschefen Kerstin Olofsson.

Tillsammans med biografföreningen har Mörbylånga kommun länge jobbat för en digitalisering av bion. Nu har kommunen klivit in i en upphandling som SKL (Sveriges kommuner och landsting) har gjort med ett stockholmsföretag.

– De kommer förhoppningsvis redan nästa vecka och installerar utrustningen i Skansenskolans aula, säger Kerstin Olofsson.

I samband med detta ska kommunen utbilda fem personer från skolan och biografföreningen till biografmaskinister.

3D OCH TEATER

Hittills har Bio Aulan visat filmer 45 gånger per år på kvälls- och fritid. Nu räknar Kerstin Olofsson med att visningstillfällena kommer att öka.

– Absolut. Nu får vi möjligheten att streama och plocka hem föreställningar från andra håll.

Enligt den utvecklingsplan som ligger till grund för Svenska filminstitutets beslut, räknar kommunen och biografföreningen med att antalet besökare ska öka från dagens 2 000 per år till 4 500 personer år 2015.

Den nya tekniken skapar helt nya möjligheter för filmduken i Mörbylånga. Man räknar med att visa 3D-filmer men dessutom pratar både Kerstin Olofsson och Heléne Lunde om möjligheterna att visa annat än film.

– Det kan bli möjligt med teater eller opera, men vi i biografföreningen har redan otroligt mycket ideellt arbete. I så fall ser vi gärna att personer med intresse för teater och opera bildar en egen grupp som driver sådana visningar, säger Heléne Lunde.

Förändringarna innebär också att biljettpriserna kommer att höjas gradvis.

– Det säger sig ju självt att olika typer av arrangemang gör att priserna ändras. Men det kommer att växa fram, parallellt med utvecklingen av verksamheten, säger Kerstin Olofsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.