Annons
Nyheter

Mörbylångarevyn drar norrut

Nyheter • Publicerad 18 december 2007

ÖLAND

Mörbylångarevyn skulle ha firat 25 år, ett kvarts sekel, i år. Men det blir inget med det. Det blir ingen Mörbylångarevy. Men vad blir det då då? Ingenting? Jomenvisst. Det blir en krogshow med premiär i Borgholm...

Annons

Lika säkert som årets Lucia, turbulensen kring Ötab, eller för den delen årets budgetmöte med fullmäktige, brukar Mörbylångarevyn vara ett garanterat, stående inslag i spalterna. Men i år blir det inget med det. Och likt den där lustiga skräddarhistorien – ni vet den, där någon beställer en kostym och det hela sluter med en tummetott – frestas man att fråga: Men vad blev det då då?

– Det bidde en krogshow, säger Silja Johansson, eller var det möjligen Birger Wadsten, eller Jonas Rydeberg.

Tja, någon av veteranerna som var med under förra seklet och skrev in Mörbylånga på revykartan. Orsaken till att Ölandsbladets utsände är mer förvirrad än vanligt, beror på att vi stolpat in mitt under repetitionerna till årets revy, som alltså inte är den ”vanliga” Mörbylångarevyn, och att det surras, sjungs och stolpas omkring på scen och i salong (Skansenskolans aula).

KONKURRENS

Varför blir det då ingen Mörbylångarevy? Ett enkelt svar är att konkurrensen uppenbarligen har hårdnat på scengolvet. Södra Ölands Musikteaterförening sätter upp the Showboat, Teaterbåten, och det projektet kräver mängder med folk, det vill säga även artister.

– Jo, och då skulle vi som normalt har 30-40 man igång för revyn, stå där med en helt ny besättning för en traditionell revy. Det går liksom inte. Alltså bestämde vi oss för att banta projektet till det som det nu blivit ðen minirevy, eller krogshow, berättar ordföranden för Mörbylångarevyn, Henrik Yngvesson.

En lustig detalj i sammanhanget är att just den påtvingade bantningen av revyn har medfört att en av revyveteranerna, Silja Johansson, tänkt om.

– Jag hade bestämt mig för att inte vara med längre. Jag hade inte tid att engagera mig för revyn som kräver mycket tid och ork. Men nu när det blev i en lite mindre tappning så blev jag sugen att pröva något nytt.

MÅSTE DANSA

Krogshowen är alltså mindre, om nu inte detta har framgått ett antal gånger. Hela gänget består av 14-15 personer varav sju står på scen och sju-åtta sköter det ”scentjänsten” (det kan väl inte heta markservice?). De som står på scen är välkända kort: Jonas Rydeberg, Birger Wadsten, Jan Kerbosch och Silja förstås. Men det finns också två rookies – Malena Nilsson och Alexandra Jansson, samt en ”halvrookie” Julia Hjertqvist som har varit med en gång tidigare. Men rookies eller inte. Det är tjejerna som ska och kan dansa.

Annons

– Om någon inte kan dansa stryker jag dem, skrattar regissören, Peter Hausenkampf, rått.

Peter Hausenkampf, bland annat vinnare av det prestigetyngda Listonpriset för bästa revynummer, är och ha varit inblandad i mängder av revyer i närområdet. Men han har också varit med om operaprojekt och mer seriös ”fiiinteater”.

SPECIELLA KRAV

– Och nu är jag här, vilket ställer sina egna speciella krav.

Till dessa ”speciella krav” hör givetvis att vi rör oss i glada amatörers lag.

– Här är det vanligt, hederligt arbetande människor som är intresserade av teater och gör alla sin repetitioner på kvällar och helger.

Att regissera proffs har sina sidor och att ta fram det mesta av halvproffs och snövita nybörjare har sina. Men just den här regissören har ett ess i rockärmen när det gäller kontakter med människor i stort – hans civila yrkesutbildning, bortsett från regisserandet.

– Jag är psykoterapeut.

Så när någon primadonna, vare sig manlig eller kvinnlig, eller en tjej i kören får ett utbrott, så kan Peter Hausenkampf förmodligen handskas med det betydligt lättare än de flesta andra.

”BARBARA HÄGG”

Annons

Hursomhelst den fjärde januari ställer sig sällskapet på scenen på en känd krog i Borgholm och där kommer de att stå kvar i sex kvällar. Och ölänningarna lär inte behöva bli besvikna på revymaterialet.

– Nej, vi har som vanligt plockat allt från vad som händer på ön. Alla nummer utom ett är egenproducerat, säger Jonas Rydberg stolt.

För att ni ska få en liten uppfattning om det lokal materialet, så kan vi skvallra om att vi hörde en viss Hoke och Sandahl nämnas på repetitionerna ð för att inte tala om en juste ny text till Beach Boys-klassikern Barbara Ann, där ”Ann” var utbytt mot det mer lokalt kända ”Hägg”...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons