Annons
Nyheter

Mörbylånga dansar med resten av världen

Nyheter • Publicerad 28 april 2009

För första gången någonsin uppmärksammas internationella Dansens dag i Mörbylånga.

Med början på onsdag eftermiddag arrangeras dansföreställning och olika workshops i fritidsgården Zokkers lokaler.

Annons

– Tanken är att det här ska vara första gången som unga dansare provar på att uppträda för publik, säger kommunens kultursekreterare Jutta Swärdh.

Föreställningen domineras av olika typer av streetdance. Från kommunen kommer bland annat Mörbylånga-tjejen Angelica Johansson och hennes dansgrupp att finnas med.

– Jag tränar 12-13-åringar en gång i veckan här på Zokker. Och vi dansar det mesta inom street. Så vi kommer att visa lite olika stilar, säger hon.

Joachim Sandberg, danslärare i kommunen, tar med sig en streetjazzgrupp och från en fritidsgård i Oskarshamn kommer en dansare som kallas för Zerbes.

– Han dansar en street-stil som kallas för locking, och är väldigt svår att lära sig, säger Jutta Swärdh.

Men det blir mer än streetdance. Det lokala folkdanslaget Alvargrimman kommer, liksom orientalisk dans med Jeanette Winroth från Borgholm.

– Det här är till för unga till mogna vuxna, både när det handlar om deltagare och publik, säger Jutta Swärdh.

Hon håller själv i en improvisationsworkshop, som inleder firandet vid halv fyra på eftermiddagen. Därefter sker dansföreställningen men när den är avslutad följer fler workshops.

– Då får man prova på orientalisk dans, folkdans och streetdance med Zerbes. Och även det här är till för alla. Många tror att Dansens dag bara är begränsat till ungdomar på fritidsgården, men det stämmer inte, säger Jutta Swärdh, som hoppas att arrangemanget kan bli en återkommande tradition.

Barbro Knutsson, ansvarig för kommunens fritidsgårdar, håller med:

Annons

– Det är många som har ryckt i mig och vill visa sin konstart på Dansens dag. Men vi rymmer ju bara 150 personer, så förhoppningsvis går det att ta in dem nästa år, säger hon.

– Det är jättekul att något sådant här anordnas. På Öland finns det nästan inga publika arrangemang med dans. Jag tävlingsdansar men då håller man sig ju enbart till sin egen uppvisning, menar dansaren Angelica Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons