Annons
Nyheter

Modellflyg – en luftig historia

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2007

LÖTTORP

Verkstadsägaren Roy Nilsson i Skriketorp sysslar mest med reparationer av bilar. I hans verkstad är det ordning och reda, allt finns på sin rätta plats. Men bakom verkstaden finns hans livselexir, motordrivna modellplan. Ett stort antal exakta kopior efter original som står på flygmuséet utanför Linköping har Roy byggt under årens lopp.

Annons

Han är 77 år, ungdomligt spänstig, rörligt intellekt och kan berätta om hur motorintresset och flyget blev hans stora intresse redan i unga år. Genom kontakter han fick som ung kom han att tävla med sina modeller och började tävla. Hans hobby uppmärksammades av flygkunniga herrar som såg hans plan i aktion.

Ett eget flygfält, Roylanda, finns inte långt från hemmet. Där flyger Roy ibland sina modeller, där han har haft uppvisningar och tältande flygentusiaster boende under 1980-talet. I samband med flygplatsen Ölandas 50-årsjubileum i går uppmärksammades modellbyggaren, entusiasten Roy Nilsson, för sina skickligt tillverkade modeller.

STÄRKER HUMÖRET

Roy har tävlat mycket. Både i Sverige, Norge och USA. I Californien1982, kom han på en prestigefylld andraplats i modellbygge och som förste svensk hamnade han på en 8:e plats i modellflygning. I Sverige var han med och tävlade på Barkaby flygplats under åren 1980-88. Det gick mycket bra, berättar han.

– Det var då jag fick erbjudande om att komma till USA och flyga.

Hur lång tid tar det att bygga ett plan?

– De här planen, modell Tiger Moth, har tagit 2 000 timmar för vart och ett att bygga.

Var finns originalen?

– Alla plan finns i flygmuséet på Malmslätt utanför Linköping.

Vad är det som gör det så roligt att bygga flygplan?

Annons

– Det stärker humöret och tålamodet, så jag kan jobba med annat mellan varven.

RENT OCH PRYDLIGT

Vi går runt och tittar i den lilla hobbylokalen där modellbygge pågår. Roy visar mig vad dagens ungdomar håller på med. Barnbarnen har varit hemma och byggt. Där står små modellplan i frigolit med inbyggd radiosändare bredvid Roys egna plan.

– Det här tycker ungdomarna är kul, säger Roy och startar ett plan. De kan flyga länge och har ganska stor räckvidd, säger han.

I en del av hobbyrummet står modellplan på golvet och andra hänger under taket. I övrigt ser rummet ut som en blandning mellan vardagsrum och verkstad, rent och prydligt. Så går Roy tillbaka till jobbet, några bilar står i garaget för översyn. Hobbyn får vänta till kvällen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons