Nyheter

Mer än en historia

Nyheter • Publicerad 19 maj 2010

ÖLAND

Det blev mer än en historia kring de högkyrkliga människorna inom Svenska Kyrkan.

Mer än en historia för han ville inte skriva förlorarnas historia.

– Vad är en präst?

Det är författaren, historieforskaren, docenten i kyrkovetenskap, och prästen Dag Sandahl som ställer frågan och han vill också besvara den i en nyutgiven bok.

Boken som tog tre år att sammanställa genom arkivforskning och mycket litteraturstudier handlar om, arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse, aKF-arna, en idérörelse som fyller 50 år. Den handlar om en salig blandning av människor från vänster till höger, kvinnor, män, präster, diakoner, lekmän med den gemensamma grunden att de lever i tron på det högkyrkliga.

Han skriver: Om något har förändrats, är det inte något annat än att behovet av kyrklig förnyelse aldrig i modern tid har varit så stort som nu. Arbetsgemenskapens fråga blir inte frågan om den kyrkliga förnyelsen lyckats eller misslyckats utan frågan om rörelsen fortfarande har en Guds kallelse att arbeta för katolsk tro i Svenska kyrkan och i det tilltagande misslyckandet för kyrkoorganisationen se sin frihet att gestalta alternativen.

Omkring 800 medlemmar finns i Kyrklig Förnyelse, varav 4-500 av dem är präster av totalt 3000.

– Om båda slagen får växa sida vid sida så får vi se. Vi är den intellektuella rörelsen inom kyrkan, vi som producerar böcker, forskar och skriver böcker och åter böcker, säger Dag Sandahl.

Om framtiden säger han:

– Antingen har allting fallit samman eller har det kommit olika förnyelserörelser samtidigt med kyrklig förnyelse som ger utrymme för lekfolket, vilka bär vår kyrka.

Han låter så självsäker Sandahl, trosvisst övertygad i sina ståndpunkter.

– Ja, jag vågar kalla mig svensk mästare i ämnet kvinnliga präster.

Hans pålästhet går väl inte att ta miste på.

Boken ”Förnyarna, Mer än en historia om Kyrklig Förnyelse, som givits ut av förlaget Artos, blandar långa stycken historiska fakta med lyrik: ” Nu måste vi våga gå vidare, in i den ensamma troskonfrontationen med Gud, där de stora och svåra personliga frågorna får komma till tals och får möta Guds helande svar i tystnaden, där frimodigheten och friheten förlöses ur den egna krampen, där hatet blir accepterat och rättvänt, där jag vågar vara mig själv inför Gud, älskad och tuktad. Ett citat från Svensk Pastoral Tidskrift 1982.

I boken får vi möta ett vägval där Dag Sandahl tillsammans med så många andra väljer vägen att bevara katolsk tro och praxis inom Svenska kyrkan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.