Annons
Nyheter

Massor med folkkära artister

Nyheter • Publicerad 14 juli 2007

BORGHOLM

Att kronprinsessan fyller 30 år firas med många folkkära artister som gästar Borgholms idrottsplats. Allt från Sveriges största schlagerdiva och välmeriterade artister till nykomlingar på den svenska pophimlen hyllar Victoria.

Annons

Två av kvällens största dragplåster är naturligtvis Carola och Måns Zelmerlöw (se separat artikel). Men de är bara ett par i den långa raden av ”gratulanter”. Andra välkända ansikten från schlagervärlden är Shirley Clamp, Sonja Aldén och Sanna Nielsen.

Boråstjejen Shirley Clamps liv förändrades med bidraget ”Min kärlek” som hon framförde i Melodifestivalen 2004. Låten sålde guld och låg etta på Svensktoppen och Tracks – samtidigt. Efter genombrottet har Shirley släppt tre album, dessutom har hon medverkat som populär programledare i tv- programmet ”Folktoppen” på SVT.

REDAN ”VICTORIA-VETERAN"

Sanna Nielsen, som redan är ett välkänt ansikte i Victoriadags-sammanhang, slog igenom som elvaåring med låten ”Till en fågel”, som hamnade på Svensktoppens förstaplats. Sedan dess har hon hunnit med att medverka i melodifestivalen fyra gånger, senast i år med ”Vågar du, vågar jag” som kom på en sjunde plats i finalen. I mars släppte den 22 år gamla artisten ett samlingsalbum med det passande namnet, ”11-22”.

Sonja Aldén var hon som berörde svenska folket genom tv-rutan med bidraget ” För att du finns” i årets Melodifestival. Låten ligger fortfarande sedan två månader tillbaka etta på Svensktoppen och hennes nya singel ”Här står jag” från debutalbumet ”Till dig”, klättrar sig uppåt på samma lista. Sonja är känd som både textförfattare och artist och det är hon som ligger bakom ”Du är allt”, som är en av Sveriges mest spelade bröllopsvisor.

CALAISA OCH BLACKNUSS

Tjejgruppen Calaisa består av två syskonpar, Caisa och Lisa Troedsson och Malin och Anna Törnquist. Bandet spelade från början irländsk folkmusik men har gått över till att bli en mer popmusikgrupp. Tjejgruppen fick inget skivkontrakt i Sverige utan åkte till USA och Nashville och träffade där en skivbolagsdirektör som fastnade för tjejernas musik och signade dem. Deras debutalbum, Calaisa, släpptes i Sverige i september förra året. Men har även släppts i Europa och USA.

R&B och soulbandet Blacknuss har sina rötter i en jazzklubb i Stockholm. Medlemmarna i gruppen har varierat under åren men trummisen Martin Jonsson har alltid varit med och står bakom gruppen. I höstas släppte de albumet ”On tour” med Norrbotten Big Band. Gruppen vann en grammis 2004 för samlingsalbumet ”Gold”.

MUSIKALISKT UNDERBARN

Det sista tillskottet i artistskaran under firandet är Salem Al Fakir, eller det musikaliska underbarnet som många kallar honom. Redan som fyraåring tvingade han sina föräldrar att köpa en fiol. Han började skriva egna låtar i förskoleåldern och har en bakgrund som klassisk violinist och jazzpianist. I januari släppte han sitt debutalbum ”This is who I am” som han spelade in i stort sett helt själv. Han spelade alla instrument på skivan, la in körer, producerade och mixade. Dan Backman på Svenska Dagbladet hyllade skivan som ”ett av de bästa debutalbum som släppts på den svenska musikscenen”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons