Annons
Nyheter

Många farliga vrak kring Öland

Nyheter • Publicerad 4 juni 2008

ÖSTERSJÖN

Den tragiska dykolyckan på den sjunkna engelska ångaren på SS Emmy Haase på 60 meters djup 24 km öster om Segerstad påminner oss om alla de vrak som finns runt om Öland, hundratals för att inte säga tusentals.

Annons

Emmy Haase försvann utan ett spår, det finns till exempel inga noteringar om henne i fyrdagböckerna. Erik Bjurström, Kalmar, sportdykare, har emellertid i en artikel som finns på nätetberättat om vad som hände.

Vid varje storm, tjocka eller dåligt väder försvann eller havererade ett eller flera fartyg runt den farliga Ölandskusten och eftersom båtar funnits lika länge som människan så är antalet sjunkna fartyg/båtar mycket stort, ni minns väl till exempel den stockbåt från 1000-talet som alldeles nyligen bärgades i vattnen utanför Kårehamn. För 15 kilo sedan sysslade jag själv lite med sportdykning och fascinerades av de öländska vraken. Nu sportdyker jag inte längre men vrakfascinationen kvarstår.

NÅGRA AV VRAKEN

MARSeller Makalös är kanske det mest berömda örlogsfartyg som  ”ligger någonstans vid Öland.” Mars sänktes i ett sjöslag 1564 och det var varit en gåta var hon sjönk, men i källmaterialet har jag nu funnit en ganska säker indikation som gör att hon kan lokaliseras. Mars var för övrigt byggd på varvet Björkenäs norr om Kalmar.

STORA CRONANpåträffades av Bengt Grisell och Anders Franzén. Jag var själv med när undervattenskameran för första gången zoomade in vraket – kanonerna stod tätt som sparris i en burk nedsjunkna i bottenleran; detta var en fantastisk syn.

ADA GORTHON, malmlastad för Nazityskland, sänktes av en rysk torped under andra världskriget – hon ligger rakt utanför Bläsinge, nersprängd för att ej utgöra ett hinder, men spännande att dyka på. Där nere fick jag luftstopp och var tvungen att göra en fri uppstigning – det hade blivit en ispropp i lufttillförseln.

NIKOMEDIA, DIREKTOR REPPENHAGENär stora tyska ångare som ligger söder om Öland, de sänktes under första världskrigets av den engelska ubåten E19. Inledningsvis var det ett gentlemannakrig till sjöss så besättningarna fick lämna fartygen innan de sänktes. Tyvärr har dessa fartyg plundrats ganska rejält. Jag såg själv uppstaplat i Grönhögens hamn de enorma mängder gods som plockats upp från Nikomedia.

DE SAKNAR SKYDD

Detta är ett av problemen i dag, vrakplundringen. De svenska vraken saknar ett tillräckligt kulturhistoriskt skydd, det borde finnas en Östersjökonvention till skydd för det marinarkeologiska arvet mellan alla Östersjöstater. När Marianne Jönsson (c) i Seby var riksdagsman för Öland gjorde hon flera framstötar i denna riktning i riksdagen, men sedan dess har inte så mycket hänt.

De fartygsvrak som ligger runt Öland tillhör vår kulturhistoria i lika hög grad som det som finns i jorden. Vad som gör ett stärkt skydd nödvändigt är de nya luftblandningar som gör allt större djup tillgängliga – 40-50 meter var max tidigare, nu kan man dyka på 80 meter utan svåra etappuppstigningar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons