Nyheter

Majblomma går mot en ny vår

Nyheter • Publicerad 17 december 2007

KÖPINGSVIK

Majblomman vissnar aldrig. Trots 100 år utan vatten mår den bättre än någonsin. Åtminstone lokalt i delar av Borgholms kommun.

– I år ökade barnen sin försäljning med 147 procent. Fantastisk, recenserar Anna Alvarmo, ordförande i Majblommans Lokalförening i Köpingsvik.

Majblomman och därmed Majblommans Riksförening är en pigg hundraåring, i Köpingsvik med omnejd är denna institution där barn hjälper barn till och med alertare än på mycket länge.

– På vår skola, Köpings skola, brukar det vara cirka 50 barn som säljer Majblommor. Omsättningen har varit cirka 14 000 kronor åren innan. I år ökade barnen sin försäljning till 35 000 kronor, en ökning med 147 procent. Fantastiskt, jublar Anna Alvarmo, ordförande i Majblommans Lokalförening i Köpingsvik.

LOKALFÖRENING SEDAN 1929

Lokalföreningen har funnits sedan 1929 och bedriver en förhållandevis bred verksamhet.

– Lokalt hjälper vi barn som behöver något extra, som bidrag till glasögon, kläder med mera. Särskolan och specialundervisningen på Köpings skola får också bidrag varje år. Hos oss kan familjer ansöka om bidrag, då kontaktar man lokalföreningen och så finns det blanketter att fylla i, förklarar Anna Alvarmo.

Köpings skola får även ta del av en specialsatsning.

– Under våren kommer alla klasser att ha tillgång till ett nytt studiematerial från Majblomman som kan användas i ämnet Livskunskap. Det är kortfilmer gjorda av Felix Herngren som sedan följs upp med diskussioner och arbetsmaterial.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Den första majblomman såldes 1907. Initiativtagare till denna konstgjorda blomma var Breda Hallberg vars insamlingsidé till förebyggande insatser mot fattigdom och dåtidens folksjukdom tuberkulos fick internationell spridning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.