Nyheter

”Lysistrate” - när kvinnorna tog kriget i egna händer

Nyheter • Publicerad 7 mars 2009

Det Peloponnesiska kriget mellan Aten och Sparta pågick i drygt 20 år. Till slut fick krigarnas fruar nog och ställde ett ultimatum. Inget sex förrän männen slöt fred. På fredag är det premiär för Ölands musikteaterskolas tolkning av den klassiska historien ”Lysistrate”.

Det är första årskursen som nu har knappt en vecka kvar till premiären på Kalmar teater. Ölandsbladet har varit med och smygtittat på repetitionerna av föreställningen, som är klassens slutproduktion.

Komedin ”Lysistrate” skrevs av Aristofanes under det Peloponnesiska kriget. Titeln kommer av krigarfrun Lysistrate, som samlade kvinnor från både Aten och Sparta, för att tillsammans sluta en pakt som innebar att inte ha sex med sina män förrän freden var ett faktum.

– Med parfym, smink och små lätta trosor som avslöjar allt, ska vi få männen att sluta kriga, säger Lysistrate, spelad av Isabell Ström.

Scenkläderna och stora delar av koreografin är klara. Det sista ska fixas nästa vecka när hela klassen intar Kalmar teater. Då kommer också dansnumren att anpassas till en scen som är större än den på Ölands folkhögskola.

– Nu känns det bra, jag var nog mer nervös för en vecka sedan, säger David Thoresson som spelar Kinesias, en soldat som är ute i kriget och vars fru Myrine är en av dem som Lysistrate allra först delger sina tankar om hur de ska få slut på det långa kriget.

Klassens lärare Tomas Forssell har skrivit manuset till föreställningen, och han har även lagt in en parallellhistoria som utspelar sig i nutid. Här får publiken följa relationerna mellan Anna, Johan och Lena. Johan och Lena är ett par. Men medan Lena befinner sig i London, är Johan kvar hemma i Sverige och träffar Anna på en fest. De inleder en relation. Mot slutet av föreställningen vävs de båda historierna ihop och Tomas Forssells tanke är att historierna förmedlar ungefär samma budskap, trots att händelserna utspelar sig med flera tusen års mellanrum. De unga skådespelarna menar också att berättelsen om Lysistrate är högst aktuell även idag.

– Folk krigar, och folk mår dåligt. Det är egentligen ingen skillnad, säger Lova Frejd.

– Och kvinnor är fortfarande förtryckta. Kanske inte i Sverige men i andra delar av världen. Ofta är det männen som krigar och kvinnorna som måste hänga med, fortsätter Tove Hindström.

Föreställningen spelas den 13 och 14 mars på Kalmar teater.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.