Lysande underbart genialt!
BORGHOLM
Barocktär det absolut största som kan hända i musikväg på Öland. Den flyttar genom kyrkorum och konsertsalar, från norr till söder med olika program och märkliga upplevelser.
VIDA museum är ett modernt barockpalats på Öland, byggt av Börje och Barbro Kamras. Borgholms Musik och Teaterförening, VIDA vänförening, Kulturföreningen Karneval och Länsmusiken har arrangerat – Barockt 2008, alla tiders musik!
”Finns det ingen annan tröst än ord, fogade samman?” skriver Olof Lagercrantz i slutet av förordet till sin diktsamling, Tröst för min älskling, (Bonniers 1971). Med hans texter blandas kärlekslyrik av Ovidius (43 f Kr–17 e Kr), som tolkas genom recitation, dans, musik och sång av Henry Pursell, Georg Friedrich, Händel, Luciano Berio och Arnold Schönberg. Hörda i detta sammanhang är de alla fyra barocktonsättare.
ALLT VAR PERFEKT
I VIDA museum, Trozigsalen, var allt perfekt. Dansaren Steven Player står staty på en stol, musikernas notställ väntar. Salen fylls till sista plats. Musikerna stämde upp och Steven Player dansar till musik av Pursell. Perfekt, elegant uppträdde dansare vid furstehoven. Att han är en superb barocklutenist fick vi inte höra, det återstår.
För första gången hör vi mezzosopranen Virpi Räisenen-Midth. Hon kan sjunga så som vi sällan hör en röst. Omfånget imponerande och gestaltningen total. Så vackert, så fantastiskt, så barockt! Hon inledde med, Where shall I fly? av G F Händel, fortsatte senare med arior av Händel och avslutade med ett modernt, barockt stycke sång-talkonst som, "vill visa kvinnans själ" av Luciano Berio.
BAROCKMÄSTARE
Utöver sitt mästerskap som musiker får Terje Tönnesen Camerata Nordica att låta fulländat. Per Nyström, en svensk Rostropovitj. Knut Johannesens cembalospel är endast jämförbart med de absolut största.
Marika Lagercrantz får texterna att leva, lysa och skimra. Orden doftar, svävar likt daggdroppar i luften när hon tystnat. Fyra dikter av sin far läser hon. (Olof Lagercrantz (1911-2002) litteraturkritiker, kulturchef på DN, med mera, lysande stilist, skrev biografier, två diktsamlingar med mera). Marika läste även texter av Topelius och Ovidius (43 f Kr–17e Kr), en kärlekslyrikens stora poet. Hela konserten är ett drama om kärlek, hat och försoning, laddat med symboler ur antikens gudasagor och modern poesi. Ord som kläs i flera seklers barocka tonspråk.
Barockt så det förslår! Lysande, underbart, genialt!