Nyheter

Lyft norra Ölands föreningsliv

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008

KÄLLA

– Föreningslivet har en stor betydelse för landsbygden. Men det gäller att få det att överleva och kanske tänka i lite nya banor och ta nya tag, säger Gunilla Nilsson, sekreterare i Källa-Persnäs LRF-avdelning, som nu startar ett ettårigt projekt för att stärka en levande landsbygd.

– Under ett år har vi funderat över hur vi kan utveckla bygden. I de fem nordligaste socknarna finns omkring 50 föreningar och här kan man tänka sig ett samarbete, till exempel när det gäller aktiviteter av olika slag. Och så gäller det att engagera fler föreningsmedlemmar än de som sitter i styrelsen, alltså höja statusen i det ideella arbetet, säger Gunilla Nilsson.

– Därför inbjuder vi alla föreningar till ett antal träffar under hösten och våren och först ut är Katarina Hultling, främst känd från TV-sporten, som den 21 oktober ska prata om att se möjligheter och våga satsa.

Detta betyder samtidigt att LRF-avelningen gör en stor satsning, en föreläsare i den här kalibern är inte gratis. Men det är gratis att delta i träffarna.

STÖRRE PUBLIK ÄN UGGLA

– Vi har ett överskott från vårt traktor-race i somras och de pengarna kommer vi att använda. Det är fantastiskt att det kommer närmare 3 000 personer för att se oss bönder köra traktor, racet drog ju större publik än Magnus Uggla på slottet, säger Lennart Olsson, vice ordförande i LRF-avdelningen.

Nästa träff hålls den 18 november då Kicki Svensson från LRF, med erfarenhet från byutveckling, ska prata om en förenings och bygds överlevnad. Samma föreläsare återkommer den den 13 januari och håller en framtidsverkstad. Den sista träffen äger rum den 3 mars och då blir det deltagarana själva som bestämmer vad som ska stå på programmet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.