Annons
Nyheter

Lucia – ett ljus i vintermörkret

Nyheter • Publicerad 13 december 2007

PERSNÄS

Förvandlingen är total. Den tysta, röda bygdegården med eken intill den gamla vägen genom Lilla Horn i Persnäs, har fått en mängd bilar på parkeringsplatsen, som egentligen är en öppning mellan vägen ut mot Österskog några åkrar och vägen mot alvaret.

Annons

Inne i bygdegården där nästan allt av vikt händer, sjuder det av liv och rörelse. Barn, föräldrar, släkt och grannar från alla håll och kanter, har kommit för att fira Lucia med IOGT-NTO-föreningen Friska Viljor. Kassören har räknat att 70 betalande kom och massor med barn som gick in gratis. Daris Nilsson berättar att 1942 var första året som man genomförde Luciafesten och sen dess har man haft den varje år. En av eldsjälarna i den 100-åriga föreningen, Sven Arnold Carlsson, Källa, höll ett litet välkomsttal och spelade truddelutter på sitt dragspel innan han samlade publiken till allsång. Därpå hade den 66 år gamla traditionen med Luciafirande satt igång.

TOMTEN HADE TANDVÄRK

Teaterns nestor, Allan Nilsson, 80 år, läste Tomten av Viktor Rydberg, och så kom Tomtetablån. Denna gång med barn och vuxna som skojade på scenen. Tomtefar hade tandvärk och blev en riktig hustyrann, men straxt blev han botad av den snälla häxan som trollade med hokus pokus, så tomtefamiljen kunde fira jul igen. Kim, en liten gosse från Källa, hade bett att få spela på sin blockflöjt, och det fick han förstås. Det lät riktigt bra, och publiken applåderade förtjust åt det lilla potpurri av julsånger han framförde, alldeles felfritt. Straxt därpå dök en riktig spelman upp, Jimmy Petersson med gitarr och nyckelharpa. Han bjöd på sång och musik av det lite mer samhällsengagerade slaget, genom Michael Wiehes texter och avslutade med Stilla Natt, på nyckelharpan så publiken blev riktigt julglad.

Tystnad, stillhet, en kör av unga röster, salen är nedsläckt, bara framför scenen lyser det. In träder Lucia med fem tärnor och en liten tomte. Alldeles bedårande, var den spontana reaktionen från publiken. Hon var så nätt och värdig, den unga Lucia från Syracusa, i Louise Almqvists gestalt. Tärnorna och den lilla tomten sjöng så rent och fint när Lucia framförde sitt freds- och julbudskap. Då Lucia med tärnor tågat ut, kunde ingen hålla sig lugn längre, paus för kaffe, saft, kakor och lotterier.

FARS MED FÖRVECKLING

Dags för Teatern, farsen, Förlovning klockan tio, med många förvecklingar och spring i dörrar. Sotaren letade efter en kakelugn och husan, blev allt sotigare ju längre farsen fortskred. Advokaten, Allan Johansson, hörde fel i telefon och sonen hade förlovat sig. Med vem fick han aldrig förklara för sin förtretade fader. Advokaten ringde sin sekreterare och hans fru dök upp med förnumstiga kommentarer som ytterligare höjde temperaturen. Även sekreteraren, spelad av Viveca Carlsson-Hjerpe, hade förlovat sig, vilket ger advokaten en idé. Kunde inte hon och sonen förlova sig i stället? Sotaren dök upp med jämna mellanrum, sonen gömde sig för fadern och hustrun och husan återkom då och då innan allt ordnade upp sig.

Långa applåder och så var festen slut, Allan Johansson, Gitte Kullman, Lottie Harriesson, Åke Nilsson, Viktor Svanstrand, Max Harriesson och Viveca Carlsson-Hjerpe tackade för applåderna.

RAGNHILD OXHAGEN

Kvällens kröning av Ölands Lucia i Köpings kyrkakan ni läsa om på morgondagens ÖB-webb.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons