Liten husdonation till museum
BORGHOLM
Två gamla borgholmshus och en hel fyrplats. Den fina gåvan har Borgholms Stadsmuseum mottagit av Inger Sandwall. Det handlar dock om små hus, modeller som hennes farfar Oscar Sandvall gjorde som pensionär på 1960-talet.
Inger Sandwall och hennes make Ellert Engdahl håller just nu på att tömma sin lägenhet i Borgholm för att flytta till Kalmar.
– Man kan ju inte ta med sig allt, men jag tänkte att de här modellerna kunde vara något för museet, de är ju lite borgholmshistoria. Farfar tillverkade en lång rad modeller, främst av borgholmshus men också en del kyrkor. Vart alla tagit vägen vet jag inte, möjligen gav han bort den till vänner och bekanta. De här sakerna är dock vad vi själva haft hemma, säger Inger.
LÅNGE ERIKS FYRPLATS
Den ena har Ölands norra uddes fyrplats som förebild; med Långe Erik, fyrvaktarbostaden och maskinhuset, där det finns batteri till fyrbelysningen. De båda andra är äldre byggnader i Borgholm som ännu inte identifierats. I gamla tidningsklipp kan man läsa att Oscar Sandwall kom till Borgholm från Småland 1913 och började jobba vid Borgholm-Böda järnväg och blev så småningom lokmästare.
Så här lyder ett av dem: ”Dels har Öland inte längre någon järnväg som han kan intressera sig för och dels har han gott om fritid, den förre lokmästaren. Det är ett par av anledningarna till att han de senaste tio åren slagit sig på bygenskap och utvecklats till en utomordentligt skicklig miniatyrhusbyggmästare. Arkitekturen hämtar han från Borgholms mera kända byggnader, med Stadshuset som det mest monumentala byggnadsföretaget. Men i den minnesgode Sandvalls miniatyrstad har har också en del äldre bygnader som inte längre finns kvar återuppstått. Däribland det gamla rådhuset.”
Modellerna har nu tacksamt införlivats i museets samlingar, men skulle ytterligare några dyka upp på ”arenan” är föreningen naturligtvis intresserad att få komplettera den lilla samlingen.