Annons
Nyheter

Linné och Birgitta i Bredsättra

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2007

BREDSÄTTRA

En utställning om den Heliga Birgitta, Carl von Linné och skolbarnen i Gärdslösas kreativa lust att skapa, har varit ett intressant mål för besökare i Bredsättra kyrka under Skördefesten.

Annons

En rad konstnärer har på temat Linnéus, botanikern, skapat bilder med blommor och barnen i Gärdslösa skola fick i våras i uppgift att berätta om Linnéus i egna bilder. Många av barnen lärde sig till och med de latinska namnen. Barn samlade växter och pressade, andra målade en bild. Flera små dockor står utspridda i kyrkan, både framför högaltaret och i Lillkyrkan. Konstnärerna Britt Ipsen Johnsson, Iris Poopuu och fotograferna Anna Lundin Leander och Anita Elffors har visat sina Linnéinspirerade verk.

TAS BORT EFTER SKÖRDEFESTEN

Doktor Carl Linnéus uppdrag var att hitta nyttiga växter till landets behov. På Öland fann han bland annat Vejde, som gav blått till soldaternas kläder och mycket annat. Kally Nilsson berättade att Vejde fortfarande finns i markerna och visade ett torkat exemplar på bordet vid ingången, där Carl Linnéus suttit hela Skördefesten. I Lillkyrkan fanns också Heliga Birgitta i kläder sydda av Kally Nilsson, Sonia Larsson och Eva Jeansson. Alla tre är erfarna textilhantverkare. Lillkyrkans inredning är mycket speciell, berättade Kally Nilsson som guidade kyrkobesökarna.

Det gamla altaret är byggt i trä och daterat 1786. Sedan den gamla kyrkan revs har altaret stått undanställt, senast på Ölands Forngård men är nu ”hemma” igen. Altarbonaden är sydd av Kally Nilsson, Sonia Larsson och Eva Jeansson. Tyvärr kan inte utställningen stå kvar efter Skördefesten men ”återuppstår” antagligen i ny form nästa år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons