Linné botaniker och läkare
BORGHOLM
Ulla-Britt Andersson, själv botaniker och läkare berättade på biblioteket i Borgholm i lördags om Carl von Linnés resa på Öland 1741 och de växter han såg som man då och även i våra dagar använder inom läkarkonsten.
Svenska Turistföreningen hade bjudit in intresserade till en föreläsning om Linné. Föreläsare var Ulla-Britt Andersson som själv är läkare och botaniker precis som Carl von Linné. Det var en salig mix av växter han fick se, när han kom till Öland, Carl von Linné. Växter som han inte hade trott skulle kunna växa på våra breddgrader.
– Cirka 50 procent av de läkemedel som idag finns i Apotekets sortiment har sitt ursprung från den här tiden och från växt- och djurriket, sa Ulla-Britt Andersson.
ÖVERDOSER
Det var bara så att på den tiden var det svårt att veta hur stor dos av ett medel man skulle ge för att bota, ibland kunde det bli så att man fick för mycket. Carl von Linné förundrades och fascinerades av vad han fick se på Öland. Han såg växter som inte borde kunna växa här, till exempel orkidéer.
– Visste ni förresten att orkidéer är den artrikaste familjen i världen?. Det finns 30 000-40 000 olika arter och de blir fler och fler hela tiden.
Orkidéen behöver inte ha någon rot i marken utan den klänger på träden och detta gör att det utvecklas nya arter så mycket. Ulla-Britt berättade om hela botanikens värld och dess läkande effekter på djur och oss människor. En väldigt intressant föreläsning tyckte alla åhörare, cirka 25 personer.