Annons
Nyheter

Latin och öländska i ny pjäs

Nyheter • Publicerad 13 juni 2007

HIMMELSBERGA

Tre veckor kvar till premiär. Då går Theatre Fruticosa in i finslipningen av nya lustspelet ”Husbonn”.

Annons

Alltså inte Husbonden, utan den öländska Husbonn. Det är viktigt. Theatre Fruticosa är på redii öländska.

– Ibland förstår jag knappt vad vi själva säger, erkänner Jonas Rydeberg, en av skådespelarna som i år gör comeback i Fruticosas laguppställning.

Comeback gör också Anna Simonsson, som lyckas pussla ihop skådespeleriet med mammarollen. Husbonn är en öländsk skröna som utspelar sig 1741.

– Vi har skrivit den tillsammans, precis som vi brukar göra, säger Mikael Ahlberg, chef i gänget, om man nu kan tala om någon sådan i ett gäng där alla hjälper varandra?

RUTINERADE ROLAND

1741, känns året igen? Jodå, visst var det då som Blomsterkungen Linné gästade Öland. Om Linné finns med i pjäsen? Det avslöjas inte. Men Bertil Sannestams rabblande av latinska namn under lördagens repetition gör att man kan ana... Regissör är i vanlig ordning rutinerade Roland Stenström. Förra helgen såg han till att gå igenom varenda scén med Fruticosauppsättningen.

– Nu kommer vi att träna två gånger i veckan fram till premiären, men det handlar mest om att finslipa, säger Bertil Sannestam.

I den erfarna ensemblen finns också bland andra Tomas Sjögren, Tina Sannestam, Anna Eriksson, Lillian Wåhlstrand och Birger Wadsten. Samt en hel drös med barn - Ahlbergare och Sannestamare. Amatörskådepsleriet tycks gå i arv.

VÄDRETS MAKTER

Förberedelserna har gått bra. Det mesta verkar sitta. Sedan finns det något som skådespelarna aldrig råder över på Himmelsberga. Vädret.

Annons

– Det är klart vi hoppas på bra väder, vi är ju rätt beroende, säger Bertil Sannestam och minns premiären här om året då regnet öste ned över den lilla tappra skara publik som faktiskt trotsat vädergudarna för att se de efterlängtade hemmaidolerna.

– Det här är amatörskådespeleri, alla kan inte vara med på alla repetitioner. Men det är klart, det är roligt om det finns förväntningar, säger Bertil Sannestam.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons