Annons
Nyheter

Läsförebilder viktiga för unga

Nyheter • Publicerad 15 november 2011

Hur får man barn och ungdomar att vilja läsa? Det var temat för onsdagens författarkväll på biblioteket i Borgholm. Föräldrar, far- och morföräldrar och alla andra vuxna med unga i sin närhet var inbjudna att lyssna när Lisa Bjärbo, ungdomsboksförfattare, pratade om läslust hos barn och unga.

– Framför allt tror jag att det är viktigt att de har förebilder som läser, helst ska det finnas många entusiastiska förebilder som läser och visar att de tycker om sina böcker, säger Lisa Bjärbo.

Annons

Hon beskriver att hennes drömscenario är att det finns bokälskande förebilder både i barnens egen ålder och bland vuxna samt gärna kändisar också. Personer som tycker om sina böcker och som stoltserar med att de är läsare.

– Tycker man om att läsa och lyckas förmedla det tror jag att det ger vinst, om inte direkt så säkert senare i barnens liv.

Det finns en hel del annat som kan påverka läslusten också. Tillgång till bra böcker är ju en bra sak att ha i åtanke. Och som Lisa säger så har man kanske inte obegränsat med pengar att lägga på ungdomsböcker att ha i bokhyllan. Men går man till biblioteket finns väldigt många böcker att tillgå, alldeles gratis.

– Det är ju en superlyxig grej att bara kunna gå och låna böcker, hur ofta man vill, igen och igen.

Hon tycker att det är väldigt bra om man som vuxen kan försöka se till att det finns bra böcker när barnet väl kommer och vill läsa.

En del barn och ungdomar läser jämt och Lisa Bjärbo berättar om en förälder som talat om för henne att de gett sitt barn läsregler. Begränsa sitt barns läsande finns ingen anledning att göra i onödan. När man ska äta och så kan det ju vara lämpligt men annars, låt dem läsa.

– Och uppmuntra all läsning, racka inte ner på det val av bok ditt barn gör, gå inte in och ifrågasätt att de vill läsa 43 Kitty-böcker på raken eller endast serier.

Visa respekt för bokvalet och låta barnen läsa det de vill själva. Gärna kan man själv läsa de böcker barnet väljer.

– Det är en bra grej att läsa ihop, så kan man prata om det som händer och fråga varandra om vart i boken man är och jämföra, det kan också leda till samtal av olika slag, säger Lisa.

Lisa Bjärbo tror att när barnet eller tonåringen kommer och visar sitt läsintresse kanske man som vuxen läsintresserad frestas att bli överentusiastisk (hon kan se sig själv, säger hon). Kanske staplar man fram sin egen boktrave som man sparat till just detta tillfälle.

Annons

Det kan lätt bli lite för bra, kanske till och med riskera att kväva den nyfunna läslusten.

– Men när den dagen kommer att de läst sina 43 Kitty-böcker och de vill ha något annat kan man kanske börja putta lite på sin hög, portionera ut lite i taget.

Ofta läser man för de mindre barnen eftersom de inte kan läsa själva. Vad är det som säger att man inte kan fortsätta läsa högt även för de större barnen? Även tonåringarna får till sig böcker på det sättet.

– Jag tror det är viktigt att läsa för sina stora barn också och det är även ett bra sätt att komma in i samtal.

CARIN SVENSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons