Annons
Nyheter

Landskapsmåleri i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2013

Stort och smått landskapsmåleri i Mörbylånga

Efter sommaruppehållet startar Mörbylånga konsthall sina utställningar igen. Denna gång är det Johan Persson som med vernissage idag lördag visar landskapsmålningar i stort och smått. På grund av de olika lokala förutsättningarna har han skapat en annan utställning än fjolårets i Lilla Galleriet i Vickleby.

Annons

Inte mindre än fem mycket stora landskap i olja pryder nämligen väggarna i Mörbylånga, alla med måttet 2 m x 1,5 m, tre kvadratmeters yta vardera alltså. Det är som att stå framför ett panoramafönster, men med en utsikt som är grandiosare än man någonsin kan hoppas på från det egna huset. Hemmavid är nämligen naturen utanför som den är. Konstnären däremot har friheten att forma bilden av naturen litet som han känner. Och den möjligheten begagnar sig Johan Persson av.

- Jag har exempelvis tagit bort en del buskar här till vänster och sedan målar jag inte alltför detaljerat, säger han.

Konstnären väljer – vilket är ganska självklart – i den förvirrande mångfald av detaljer som sammantaget utgör naturen. Även om landskapet på tavlan till synes är fotografiskt återgivet, så är det ingalunda det. Vi diskuterar den svårdefinierade skillnaden mellan resultatet av måleri och fotografering, men kommer förklarligt nog inte fram till något publicerbart resultat.

ANDERS MARELL

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons