Nyheter

Landskapet lever på VIDA

Nyheter • Publicerad 28 mars 2011

En parafras på en tidigare utställning ”Måleriet lever”. Så är det ju också. I synnerhet i vårt vildvuxna och glest befolkade land där naturen mer än människorna pråglar miljön och sätter fantasin i rörelse.

Det finns en gammal skröna om skillnaden mellan fransmännens och vårt, alltså svenskarnas förhållande till naturen. När fransmän reser till stranden vänder de ryggen mot havet för att samtala med varandra, medan vi hellre sitter ensamma och ser ut mot himlen och horisonten.

Det må vara en överdrift, men tanken på att vi här lever i den besjälade naturen har också färgat av sig på många utlänningar som kommer hit till vårt land. De söker sig hellre till ensamma torp i de småländska skogarna än till de mera befolkade stråken.

”Måleriet lever” var titeln på den första utställningen av makarna Rasjös samling år 2000 på Konsthallen i hemstaden Södertälje. Sedan dess har vi sett många samlings- och separata utställningar av de båda konstnärerna här på Öland, av Björn Wessman till och med före millennieskiftet. Han visades 1983 0ch -97 på Galleri Kamras och 1985 på Borgholms slottsruin

i ”Det femte elementet”.

Hans Wigert, född 1932 i Karlskrona men uppvuxen i Djursholm, är äldst av de båda och den som bäst representerar det svenska, för att inte säga det norrländska landskapet i sina vilda romantiska målningar. Han deltog också i 2003 vid invigningen av Norra Hallen/Rasjösamlingen på VIDA tillsammans med målarna Laris Strunke och Ulf Trotzig.

Hans Wigert, som tidigare, på 50-talet, var känd i vårt lån som en ganska framgångsrik tennisspelare som representerade Västervik, studerade 1958 på Gerlesborgsskolan för Staffan Hallström och därefter 1960-65 för Evert Lundquist vid Kungl Konsthögskolan.

Efter sin soloutställning på Liljevalchs konsthall 1996 och de följande utställningarna på Galleri Bohman tilldelades han 2004 Prins-Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning, varvid man i motiveringen framhöll den ”intensiva poesin” i hans måleri.

Vi har i hans tidigare verk på VIDA ofta” sett landskapen befolkade av

”glada” eller ibland sorgsnare ”andar” (en anspelning på hans bok ”Andarna är glada idag” som Hans Wigert har givit ut tillsammans med poeten Thomas Tidholm).

På denna utställning som är helt ägnad landskapet är figurationerna dock inte närvarande. Här är målningarna blandade med hans lika kända medutställare Björn Wessmans koloristiska ljusmåleri i dennes vildvuxna landskap som sträcker sig från Norrland och söderut till Frnkrike och Italien.

Björn Wessman är född i Hässleholm 1949, men uppvuxen i Malmö och Örebro där han han tog en fil kand-examen 1973 vid universitetet innan han fortsatte studierna med en magisterexamen i konst 1981 på Kungl Konsthögskolan i Stockholm.

Samma år debuterade han på Galleri Engström i Stockholm och gjorde flera studieresor söderut bland annat till Frankrike, som avslutades med en resa till Australien 2002.

Det är en spännande kombination för för de konstsamlande makarna Rasjö att se de båda konstnärernas verk utställda tillsammans. Trots kontrasten mellan den norrländska poesin hos Hans Wigert och det musikaliskt strukturerade landskapsmåleriet hos Björn Wessman går de ändå förbluffande bra ihop.

Det finns, tack och lov, olika synsätt på det som vi kallar naturen. Det som de båda har gemensamt är väl närheten till barnets eller naturfolkens syn och förundran över den.

En skönhet som ska bevaras, oavsett om den vild är eller skapad av gudarna, och inte exploateras, därför att vi ju alla är del av den.

Björn Wessman hade, som jag redan nämnt tidigare, också haft många andra utställningar både i Sverige och utomlands. Den som vill veta mer om honom och hans resor i världen och ateljén rekommendera att läsa

Boken ”Mänga” av Olle Granath, Claes Grundsten & Björn Wessman.

Bokförlaget Arena 2007. 320 sidor. Inbunden. ISBN: 978-91-7843-246-2

Som nämnt har Björn Wessman också förut ställt ut i Borgholm, på Galleri Kamras 1983 och -97 samt 1985 i projektet ”Det femte elementet” på slottsruinen. Han har haft tre utställningar på VIDA konsthall (2002, 2004 och 2008). På Hishult konsthall var han 1995 och 20O5, däremellan ej att förglömma Konstakademien i Stockholm 2001.

ERICH SCHWANDTVIDA museum Norra Hallen

Axplock ur Rasjösamlingen med

Hans Wigert, Björn Wessman och

Lena Cronqvist

Måleri och skulptur

26 mars till 15 juni 2011

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.