Annons
Nyheter

Lady Day vann publiken igen

Nyheter • Publicerad 12 mars 2013

LÖTTORP

Trots snöyra och bitande vindar, kom publiken till Löttorps bygdegård när Ölands Riksteaterförening bjöd på en skön stund med en av de allra största inom jazzen, sångerskan Billie Holiday, av sina beundrare mest känd som Lady Day.

Annons

Billie Holiday kom ur enkla förhållanden. Uppväxten hos släktingar var ingen höjdare och skolgången en katastrof. Det var först när hon insåg att hon skulle stå på scen och sjunga jazz som karriären blev ett faktum. Billie Holidays karriär kantades av personliga tragedier, besvikelser på dem hon älskade och enorma framgångar, som inte gav så värst mycket lycka.

Hennes drogmissbruk var ett kärt ämne för nyhetsmedierna och när hon för några år var helt ’vit’ var det ingen som trodde att det skulle hålla, vilket visade sig vara en sanning.

PROFESSIONELL

Men det var hennes storhet som artist som vi fick se och framför allt höra denna kväll. Petra Kvist är en lika professionell sångerska, som gestaltar sin mörkhyade kollega. Petra är sig själv på scenen, precis som Lady Day och har en personlig röst som lever och vibrerar av känslor. Petra Kvist tar sin roll på största allvar, precis som kollegan Lady Day tog sin sångkonst. Det känner publiken och reagerar spontant med applåder efter varje nummer.

Summa femton välkända sånger framförs, till exempel ”Just one of those things”, ”What a little moonlight can do to you” (Monica Zetterlunds svenska version av Hasse och Tage, minns vi gärna, ”Vad en liten gumma får gno...”) och ”Strange Fruit”, den första protestsången om lynchningar av färgade. Sången väckte för övrigt mycken rabalder. Billie Holiday hade ett stort mått av civilcurage.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons