Annons
Nyheter

Ladugården blev restaurang

Nyheter • Publicerad 9 oktober 2007

HIMMELSBERGA

Alltsedan 1700-talet har Björn Anderssons familj brukat gården i Himmelsberga. Sedan fyra år är korna borta och lagom till Skördefesten kunde familjen öppna restaurang i den helrenoverade ladugården.

Annons

– Det finns de som har sagt att vi antingen måste vara väldigt modiga, eller väldigt dumma, skrattar Elisabeth Andersson som är en av döttrarna i familjen.

Det var när lantbruket nödgades lägga ner som mamma Lilian och döttrarna Elisabeth och Susanne satte sig ner och funderade vad de skulle göra. Alla tre har någon form av restaurangutbildning och ladugården skulle nog gå att göra om, tänkte de. Renoveringsarbetet har tagit tid och alla tillstånd likaså. Men måndagen före skördehelgen blev allting klart och det blev hastigt och lustigt tillfälle att premiäröppna Himmelsberga restaurang. Än så länge finns inget alkoholtillstånd och inte heller någon möjlighet att ta kortbetalning, men det kommer inom kort, säger Elisabeth.

– Det känns oerhört spännande att se hur vi kan utveckla det här. Vi räknar med att det tar ett par år innan det går runt helt och hållet, och under tiden kommer vi alltmer att utveckla aktiviteter som kan komplettera restaurangverksamheten.

BYSAMARBETE

Närheten till Himmelsberga museum ser hela familjen som en fördel och man tror på att samarbetet kan utökas.

– Vi får prata vidare om hur vi kan hjälpa varandra, säger Björn som ser fördelar i att ett lantbruk med kor, gödsel och flugor nu har bytts till en serviceverksamhet för många besökare. Men i början kändes det svårt att se hur ladugården stod tom, och förstå att den aldrig skulle användas till djur igen. Men vi hade ju inget alternativ, säger Björn som några år tidigare hade fått en arbetsskada.

Den här dagen är det Lilian som står i köket. Hon är utbildad kock och ser till att all mat är rykande nylagad när gästerna kommer för en god lunch den här dagen.

– Vi har hemlagat på menyn, det gäller både maten, brödet och desserterna. Det är ju ingen sport med halvfabrikat, säger Elisabeth.

STORA PLANER

Den nya restaurangen i Himmelsberga skall inte bara vara en sommar- och turistverksamhet. Under vinterhalvåret kommer det att vara helgöppet och några särskilda aktiviteter planeras dessutom.

Annons

– En julmarknad i någon form planerar vi för, det var ju under många år tradition här i byn. Och så skall vi kombinera det med julbord.

Andra planer är att renovera ytterligare utrymmen av gården, bland annat till konferenslokal. Och till våren skall utomhusmiljön göras iordning. En sak som de nyblivna restaurangägarna särskilt betonar är att miljön utmed Himmelsberga bygata skall bevaras.

– Självklart, det har aldrig varit någon diskussion!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons