Nyheter

Laddat med böcker till bokrean

Nyheter • Publicerad 25 februari 2008

BORGHOLM

I dag är det julafton för alla bokälskare. På bokrean kan man välja och vraka bland boktitlar som annars tyckts lite för dyra.

På grund av det stora bokreautbudet har Borgholms Bokhandel en särskild bokrealokal, i år finns de mitt emot Apoteket, i gamla Solkatten. Det är den 35:e bokrean för Bosse Svantesson, som jobbar i Borgholms Bokhandel.

– Vi har inga förbeställningar. Det är först till kvarn som gäller... Därför blir det mer försäljning första readagen, berättar Bosse.

Varför tar ni inte emot förbeställningar längre?

– Det blir mest rättvist så. Första kunden får boken. Vissa mycket populära titlar kan ta slut redan vid förbeställningarna och då finns inte de titlarna till försäljning ens under den första readagen. Vi tycker att det är mest rättvist att första kunden får boken även om det var kösystem på förbeställningarna också, säger Svantesson.

Bosse rekommenderar gärna fackböcker och tror att Äpplen i Sverige, Illustrerad Världshistoria, Husets ABCoch Stora Kokbokenkommer att bli säljande titlar.

1001 filmer du måste se innan du dörär extra förmånligt pris första dagen och den tror jag kommer gå åt. Stieg Larssons Luftslottet som sprängdesblir också populär, fortsätter Bosse.

SKUMTIMMEN REDAN PÅ REA

– Barnboken Lill-Zlatan och morbror raringav Pija Lindenbaum nominerades till Augustpriset 2007 och den kommer säkert bli en av de bäst sålda reabarnböckerna. Jag tror också på Åsa Lindeborgs Mig äger ingenoch Skumtimmenförstås, förutspår Camilla Wallin, som upplever sin andra bokrea bakom affärsdisken.

Ölands egen deckare Skumtimmen finns redan med på bokrean trots att det inte ens är ett år sedan den gavs ut.

– Det är en speciell reaupplaga i kartonnage och inte originalupplagan, poängterar Bosse Svantesson.

Men den som vill göra de verkliga fynden bör inte vänta ända till skumtimmen (skymningen, reds anm) med att besöka bokhandeln – för, som sagt, det är ju först till kvarn som gäller...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.